İhbar üzerine aramalar gölete kaydırıldı İhbar üzerine aramalar gölete kaydırıldı

Diyarbakır'da sıradan bir yer olan bölge, İstanbul'da ise oldukça tanınıyor.

Türkiye'de bir çok il ya da ilçelerdeki bazı isimlerin aynı oldukları dikkati çekiyor. Özellikle büyükşehirlerdeki bazı yerler bulundukları konum ve yapısıyla uluslararası alanda tanınıyor. Bu yerlerden biri de Diyarbakır ve İstanbul'daki  Kuruçeşme.

DİYARBAKIR KURUÇEŞME

Bağlar Kuruçeşme 1980

Diyarbakır Bağlar Kuruçeşme-1980 / Fotoğraf: antolojidiyarbakir

Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde, Dörtyol yakınlarındaki Kuruçeşme olarak bilinen bölgede, bir zamanlar tarihi bir çeşme bulunuyordu. 

Zamanla, bu çeşmenin suyu kesildi ve halk arasında ''Kuruçeşme'' olarak anılmaya başladı. 

Bir süre suyu akmaz vaziyette kalan tarihi çeşme daha sonra yol genişletme çalışmalarıyla yıkıldı. Çeşme yola dahil edilerek yok edildi, ama adı hala dillerde.

Hala hafızalardan silinmeyen ve Diyarbakır'da yaşayan hemen hemen herkesin bildiği bu isim, geçmişin bir anısı olarak yaşamaya devam ediyor.

Bugün Diyarbakır Kuruçeşme'de sadece bir cadde yer almakta, ama bu isim Diyarbakır'da derin bir kültürel iz bıraktı.

İSTANBUL KURUÇEŞME

Istanbul Kuruçeşme

Diğer yandan, İstanbul'da da bir Kuruçeşme bulunuyor. İstanbul Boğazı'nın kıyısında, Beşiktaş ilçesine bağlı olan bu semt, Kuruçeşme Arena gibi popüler mekanlarıyla bilinir. 

Boğaziçi'nin Rumeli yakasında, Ortaköy ile Arnavutköy arasında sahil boyunca uzanan bu semt, arkasındaki sarp kayalık tepelerle çevrilidir. 

Kuruçeşme'nin tarihi ise oldukça zengin ve çeşitli isimler taşımıştır: Bithias, Kalamos, Amopolos ve günümüzde Kuruçeşme.

KORUÇEŞME, KURUÇEŞME OLDU

Kuruçeşme Haberiçi

Semt sakinleri, bölgenin koruları ve bol akarsuları nedeniyle eski isminin ''Koruçeşme'' olduğunu, zamanla bu adın ''Kuruçeşme''ye dönüştüğünü ifade eder.

İstanbul Kuruçeşme, deniz kıyısındaki konumu, tarihi dokusu ve canlı atmosferi ile dikkat çekerken, Diyarbakır'ın Kuruçeşme'si, daha mütevazı bir geçmişe sahip olarak, şehrin tarihi ve kültürel mirasının bir parçasıdır.

Kuru Çeşme 2020

Diyarbakır Kuruçeşme -2020

Bu iki şehirdeki Kuruçeşme, farklı coğrafyalarda benzer isimleri taşıyan iki bölge olarak dikkati çeker.

İstanbul'daki Kuruçeşme, boğazın incisi olarak anılırken, Diyarbakır'daki Kuruçeşme, geçmişten gelen bir hatıra olarak yaşar. 

Her iki Kuruçeşme de, bulundukları şehirlerin kültürel ve tarihi dokusunu yansıtırken, isimlerinin ardındaki hikayelerle de merak uyandırır.

Editör: EYYUP KAÇAR