Diyarbakır’ın tarihi Sur ilçesinin Alipaşa Mahallesi'ndeki mülkiyeti Surp Giragos Ermeni Kilisesi Vakfına ait tarihi kilise zamanla tahrip olurken, 6 Şubat 2023'teki Maraş merkezli depremlerde de hasar gördü.

Surp Sarkis Ermeni Kilise Diyyarbakir

Diyarbakır Eş Başkanı Hatun, çalışma alanlarında Diyarbakır Eş Başkanı Hatun, çalışma alanlarında

Diyarbakır Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) tarafından sağlanan ödenek, Diyarbakır Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğünce yürütülen çalışmalarla kilisenin ayağa kaldırılması için proje hazırlandı.

Projenin onaylanmasının ardından kilisede, Kültür ve Turizm Bakanlığının aktardığı kaynakla restorasyon çalışmasına başlandı.

Birinci sınıf anıtsal yapı kapsamında olan kilise Ermeni cemaatine ait en büyük ikinci kilise olarak Sur’da yer alıyor.

5 neften oluşan kilise, geniş kemer açıklıklarına sahip, üstü ahşap kirişleme toprak damla örtülü bir yapı özelliğine sahip.

Yapının restorasyonu için 2021'de proje çalışmalarına başlanılan kilisenin 2022'de hazırlanan rölöve, restorasyon, statik, mekanik ve elektrik projelerinin tamamının koruma kurulunca onaylandı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün Taşınmaz Kültür Varlıklarına Yardım Yönetmeliği kapsamında bu yıl için 5 milyon liralık hibe desteği sağlanan kilisenin restorasyon çalışmaları sürüyor.

Uzun soluklu bir restorasyon çalışmasının öngörüldüğü kilisenin restorasyonunda Ermeni Cemaatinin katkılarına açık olduğu da belirtiliyor.

27 Haziran'da Türkiye Ermenileri Patriği Sahak Maşalyan Diyarbakır'a ziyaretinde cemaate maddi katkı sağlanması noktasında da bir duyuru yapılacak.  

Kilise alanına 8 misafirhane, konferans salonu, papazevi ve üç atölye de yapılacak.

Editör: Nazmi Kahraman