Diyarbakır’da, 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde HDP’den Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Dr.Selçuk Mızraklı, 2019 yılı Ağustos ayında görevden alınarak yerine kayyım atanmıştı. Hakkında dava açılan ve tutuklanan Mızraklı’ya Diyarbakır’daki Mahkeme jet hızıyla 9 ayda ceza vermiş ceza Yargıtay tarafından bozulmuştu.

Diyarbakır'daki yangın 5 saatte söndürüldü Diyarbakır'daki yangın 5 saatte söndürüldü

Selçuk2

Yargıtay’ın kararı bozması ile yeniden yargılanan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Selçuk Mızraklı’yı bu kez başka bir tanık ifadesine dayanılarak aynı ceza verildi. Yeniden Yargıtay4a taşınan kararı bu kez Yargıtay 3. Ceza Dairesi onadı. 

Artı Gerçek’e konuşan Mızraklı’nın avukatı Muhsin Bilal, Yargıtay 3'üncü Ceza Dairesinin bu defa cezayı onadığını belirterek, kararın Kürtlere barış elinin uzatıldığının belirtildiği bir dönemde alınmasına dikkat çekti ve dairenin aldığı bu kararı 'skandal' olarak yorumladı. 

Avukat Bilal, ayrıca Yargıtay'ın ilk kararının üzerine hukuken Mızraklı'nın beraat etmesi gerektiğini ancak siyasi nedenlerle davanın cezayla sonuçlandığını vurguladı.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Merkez Yürütme Kurulunun karara dair açıklamasında, "31 Mart 2019’da Diyarbakır halkının iradesiyle seçilen ve Büyükşehir Belediye Eş Başkanlığı görevinden kayyım darbesiyle uzaklaştırılan Adnan Selçuk Mızraklı’ya verilen 9 yıl 4 ay 15 günlük hapis cezası Yargıtay 3. Ceza Dairesi tarafından onanmıştır. Bu, hukuki değil siyasi bir karardır. Bu yargı darbesi, başta Diyarbakır halkı olmak üzere Kürtler ve demokratik kamuoyu nezdinde yok hükmündedir” ifadelerine yer verildi.

Editör: Ferit Aslan