Türkiye'nin önemli değerlerinden olan ve dünyaca bilinen Batmanlı sanatçı Ahmet Güneştekin, eserlerindeki güneş formuna açıklık getirdi ve Ezidilerden etkilendiği bir hikayesini anlattı.

Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Güneştekin, çocukluğunda Batman'da geçen hikayeyi şu ifadelerle paylaştı:

En eski antik harita, Babillilerin Dünyayı görme biçimini anlatıyor En eski antik harita, Babillilerin Dünyayı görme biçimini anlatıyor

IŞIĞIN KARANLIĞA KARŞI HİKAYESİ

"Bana eserlerinde neden güneş formu var diye sorarlar hep... 7-8 yaşlarındayken tanıklık ettiğim bir hikaye benim güneşle kopmaz bir bağ kurmama neden oldu. Batman’nın çevre köylerinde bulunan Ezidiler zaman zaman şehre ihtiyaçları için gelirlerdi. Kimi kesimler, inançları gereği, soydaşları olduğu halde Ezidilerden rahatsızlık duyardı. Bazıları, çocukları çağırıp Ezidileri bir çubuk vasıtasıyla toprağa çember çizerek kapatmalarını salık verirdi. Ezidi inancına göre; başka bir Ezidi gelip mevcut çemberin üstüne bir çember çizene kadar onlar o çemberin içine hapsolurlardı. Bu tanıklık beni her zaman çok üzdü ama onlara yakınlık duymamı sağladı. Dünyanın farklı zamanlarında bağımsız olarak ortaya çıkan sayısız güneş tanrısı varyasyonundan şunu anlıyoruz: Gök cisimlerine bir tür saygı pek çok kültür tarafından paylaşılmış, adaletin, barışın ve bereketin koruyucusu olarak kabul edilmiştir. Bu bana ilkel zamanların ritüellerini modern zamanlara bağlamanın yolunu gösterir. Güneşle olan en temel ilişkimi böyle anlatabilirim. Solmayacak tek bir hikâye var ve en eskisi, o da ışığın karanlığa karşı hikayesidir. Güneşi merkez alan anlayışım yaşamın iyiyle kötünün, aydınlıkla karanlığın savaşından oluştuğunu göstermeyi amaçlar. Çalışmalarımdaki sarmal unsurlar, eserlerimin ana referansı olan güneş halkaları ve yuvarlak formlar buradan geliyor."

Whatsapp Image 2024 08 18 At 13.35.49

Editör: HABER MERKEZİ