İklim değişikliğiyle sıcak hava dalgalarının artması gece uykusuz kalanların sayısını artırıyor

İklim değişikliği, gecelerimizi uykusuz geçirmenin yeni bir nedeni olarak karşımıza çıkıyor. 

Bilim insanları, gece sıcaklıklarının gündüze oranla daha hızlı arttığını ve bu durumun dünya genelinde milyonlarca insanın uyku kalitesini olumsuz etkilediğini belirtti.

Araştırmalara göre, her yıl ortalama 44 saatlik uyku kaybı ısıya bağlı olarak gerçekleşiyor. 

Peki, bu durumla nasıl başa çıkabiliriz?

Op. Dr. Hakseven: Obezite hastalıkların anasıdır Op. Dr. Hakseven: Obezite hastalıkların anasıdır

KÜRESEL SORUN HALİNE GELEN UYKUSUZLUK

Columbia Üniversitesi'nden veri bilimci Dr. Kelton Minor ve ekibi, sıcaklıkların insan uykusunu ne kadar aşındırdığını ortaya koyan ilk gezegen ölçeğindeki çalışmayı yayınladı. 68 ülkeyi kapsayan araştırmada, 47.000 yetişkinin uyku alışkanlıkları incelendi. 

Hava sıcaklıklarının artmasıyla uyku süresinin de azaldığını ifade eden Minor, ''İnsanlar daha geç uykuya dalıyor ve normalden daha erken uyanıyorlar. Bu, insanların yedi, altı, hatta beş saatten az uyumalarına neden oluyor'' dedi.

UYKUSUZLUK VE SAĞLIK RİSKLERİ

Araştırmaya göre, yüzyılın sonuna kadar her birimiz, yılda ortalama 50-58 saat arasında sıcaklıkla ilgili uyku kaybı yaşayabiliriz. Bu durum, akut ve uzun vadeli sağlık sorunlarıyla bağlantılı olan uyku eksikliğini daha da yaygın hale getirebilir. 

Lancet Planetary Health Dergisinde yayımlanan çalışma, sıcak gecelerden kaynaklanan ölüm riskinin bu yüzyılın sonuna kadar altı kat artabileceği bildirildi.

SERİN KALMANIN YOLLARI

Minor, klima hayat kurtaran bir teknoloji olsa da, her eve eklenmesinin küresel enerji harcamalarında büyük bir artışa yol açabileceğini söyledi.

Vantilatörlerin de klimalara göre çok daha az enerji tükettiğini anlatan Minor, ancak sıcaklık 35°C'yi aştığında, vantilatörlerin de etkisinin azaldığını belirtti.

''İç mekan sıcaklığını düşürmek için pencereleri kapalı tutmak, panjurları veya perdeleri kapatmak etkili olabilir. Dışarıdaki sıcaklık düştüğünde ise pencereleri açarak çapraz bir esinti yaratmak serinlik sağlayabilir'' diyen Minor, yatmadan önce serin bir duş almak veya el ile ayakları soğuk suya daldırmanın vücudu hızlıca serinletebileceğini anlattı.

Minor, iklim değişikliğinin getirdiği bu yeni zorlukla başa çıkmak için hem geleneksel yöntemlere hem de yenilikçi çözümlere başvurmanın kaçınılmaz göründüğünü belirterek, ''Uykusuzluk, sadece göz altı torbalarıyla değil, aynı zamanda sağlık ve yaşam kalitesiyle de ilgili ciddi bir sorun haline geliyor'' dedi.

KAYNAK: sciencefocus

Editör: EYYUP KAÇAR