Doktorlar, sadece lokal anestezi kullanılarak böbrek nakli ameliyatını başarıyla gerçekleştirdi.

ABD Chicago'daki Northwestern Medicine'de bir ilk başarıyla gerçekleştirildi. 28 yaşındaki John Nicholas'a, genel anestezi yapılmadan, lokal anestezi ile böbrek nakli yapıldı.

Bu yöntemin dünya çapında ilk kez kullanılmadığını, Northwestern Medicine'de ilk kez gerçekleştirildiğini belirten doktorlar, hastanın 24 saatten kısa sürede taburcu edildiğini bildirdi.

''NAKLEDİLEN BÖBREĞİ GÖRDÜ''

FDA, Bromlu bitkisel yağı gıdalarda yasakladı FDA, Bromlu bitkisel yağı gıdalarda yasakladı

Böbrek Nakli̇ Canli

Böbrek nakli yapılan hastaların genellikle birkaç gün veya bir hafta hastanede kaldıklarını hatırlatan doktorlar, ''Ameliyat iki saatten az sürdü ve Nicholas hiç acı hissetmedi. İşlem sırasında bir noktada, en yakın arkadaşı Pat Wise tarafından bağışlanan yeni böbreğini bile görme fırsatı buldu'' dedi.

Doktorlar, ameliyattan birkaç hafta sonra Nicholas'ın aktif hayatına geri döndüğünü ve artık daha az kısıtlayıcı bir diyetin tadını çıkarabildiğini söyledi.

Anestezi uzmanı Dr. Vincente Garcia Tomas, yeni yaklaşımın, genel anestezi komplikasyon riski daha yüksek olan hastalar için nakil ameliyatını daha erişilebilir hale getirebildiğini belirterek, bu grubun bir dereceye kadar bilişsel işlev bozukluğu, kalp veya akciğer hastalığı olan yaşlı bireyleri içerdiğini söyledi. 

Tomas, ''bazı insanlar genel anestezi altına girmekten korkar ve bu yöntem onlara alternatif bir seçenek sunabilir'' dedi.

Live Sience

Editör: EYYUP KAÇAR