Diyarbakır’da yaklaşan 2024-2025 eğitim dönemi öncesi velileri okul masrafı telaşı sardı.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın ilk kez bu yıl uygulamaya geçirdiği sistem sayesinde ilkokul 1. sınıf ile ortaokul 5. sınıf öğrencilerinin kayıtları adrese göre en yakın okula kaydedildi. Bu kapsamdaki öğrencinin eğitim  göreceği şube ile öğretmenini ise bakanlığın kura sistemiyle belirlenecek.

MEB bununla okul idarelerinin ''öğretmen ve şube seçimi'' bahanesiyle veliden ücret talep etmesini engelledi.

Buna rağmen birkaç gün önce bir veli sosyal medya hesabından  “Sayın Valim, Bismil ilçesinde devletin okulunda 5400 TL kayıt parası alınıyor. Var mı bundan haberiniz? DM’den yazarsanız dekont atarım size.” şeklinde ileti göndermesi üzerine  Vali Zorluoğlu kayıtsız kalmadı ve "Siz bana atın dekontunu DM’den atın” yanıtını verdi.

Bunun üzerine İl Milli Eğitim ile Bismil İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü konuyla ilgili araştırma yaptı.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın 1 Ocak 2023 tarihli anaokullarında ''ücretsiz yemek'' vermeyi sağlayan Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği  değiştirilmişti. Ancak geçen yıl 6 Şubat Kahramanaraş merkezli depremden etkilenen arasında Diyarbakır’ın da yer aldığı 11 ilde anaokullarındaki öğrencilere ücretsiz yemek verilmesine devam edildi.

Whatsapp Image 2024 08 14 At 13.56.00 (1)

VELİDEN TALEP EDİLEN YEMEK ÜCRETİ

Türkiye’nin hayran kaldığı Diyarbakırlı ilk kez konuştu Türkiye’nin hayran kaldığı Diyarbakırlı ilk kez konuştu

Deprem bölgesine uygulanan istisnanın da kaldırılması dolayısıyla Diyarbakır’daki anaokullarında da artık velilerden yarım ve tam gün adı altında okul idareleri yemek ücreti talep ediyor. Bu kapsamda ücretler, yarım gün, tam gün ve kulüp faaliyetlerine göre değişiklik gösteriyor.

Bundan habersiz olan velilerin bazılarının söz konusu ücretin yasal olmadığını iddiasıyla şikayette bulunmaya başladı. 

Bu nedenle Bismil'den Vali Zorluoğlu'na şikayet edilen konun kayıt parası olmadığı aksine valilik komisyon kararıyla belirlenen anaokulu yemek ücreti olduğu belirtilirken, yasaya aykırı durumun bulunmadığı vurgulandı.

Editör: Özgür Ayaydın