Diyarbakır, Osmanlı döneminde önemli bir merkezdi. 1515'ten itibaren eyalet merkezi olan şehir, vezir rütbeli valiler tarafından yönetiliyordu. Bu valilerden biri de tam 5 kez Diyarbakır'a vali olarak atanan Çeteci Abdullah Paşa'ydı. Peki, 'Çeteci' lakabıyla anılan bu önemli isim kimdi?

KÜRT KÖKENLİ VALİ 

Diyarbakır salnameleri ve Osmanlı arşivlerinde yer alan bilgilere göre, aslen Çermikli olan Abdullah Paşa, çete savaşlarındaki başarısıyla ''Çeteci'' lakabını aldı. 

Diyarbakır'a olan sevgisi miydi bilinmez, tam 5 kez bu şehre vali olarak atandı. 1153'ten 1173'e kadar toplam altı buçuk yıl Diyarbakır'ı yönetti.

SADECE DİYARBAKIR DEĞİL!

Abdullah Paşa, sadece Diyarbakır'da değil, Sivas, Rakka, Adana, Van, Erzurum, Halep ve Şam gibi birçok önemli şehirde de valilik yaptı. Görev yaptığı her yerde iz bırakan Paşa, hat sanatında da ustaydı. Hatta Çermik'te kendi adına yaptırdığı medresenin kitabesini de kendisi yazmıştı.

MEZARI GÜNÜMÜZE ULAŞAMADI

Çeteci Abdullah Paşa, 25 Ekim 1760 tarihinde Diyarbakır'da hayata gözlerini yumdu. 

Kaynaklar, Abdullah Paşa'nın cenazesinin Dağkapı dışındaki Cinobaşı mezarlığına defnedildiği, ancak mezarın günümüze ulaşamadığı bildirildi.

Diyarbakır'da gömülü olan 8 Osmanlı valisinden biri olan Çeteci Abdullah Paşa, şehrin tarihinde önemli bir yere sahip.  Başarılı yönetimi ve ilginç lakabıyla hafızalarda yer edinen Paşa, hala merak konusu olmaya devam ediyor.

Kaynak: Prof. İrfan Yıldız