Amazon'un derinliklerinde ''insan dişleri'' ve ''Sauron'un Gözü'' işareti taşıyan yeni pirana benzeri balık bulundu.

Araştırmacılar, Amazon Nehri'nde, 200 yıl boyunca gizlice neredeyse aynı tür gibi görünen yeni bir pirana benzeri balık türü keşfetti.

Bilim insanları yeni keşfedilen balığa, JRR Tolkien'in fantastik destanı ''Yüzüklerin Efendisi''ndeki karanlık lord Sauron'un adını verdi. 

Yeni tanımlanan tür Myloplus Sauron'un, genellikle ikonik tatlı su balıklarıyla karıştırılan piranaların yakın akrabası olan bir pacu olduğunu kaydeden bilim insanları, ilk kez 1841'de Amazon'da keşfedilen ancak o zamandan bu yana büyük ölçüde göz ardı edilen ve neredeyse aynı tür olan M. schomburgkii üzerinde çalışırken Myloplus Sauron'u keşfetti.

Pi̇rana Haberi̇çi̇

Londra'daki Doğa Tarihi Müzesi'nde balıkların kıdemli küratörü olan araştırmacı Rupert Collins, ''Deseni, özellikle vücudundaki turuncu lekelerle, Sauron'un Gözü'ne çok benziyor. Meslektaşlarımdan biri bu balığa bir isim bulduğunda, onun bu balık için mükemmel olduğunu anladık'' dedi.

''PİRANALAR SANILDIĞI KADAR SALDIRGAN DEĞİL''

Araştırmacılar, tamamen etobur olan piranha türlerinin çoğu insanın düşündüğü kadar saldırgan olmadığı ve bunun kısmen Başkan Theodore Roosevelt'in körüklediği bir yanılgı olduğunu söyledi.

Pi̇rana Haberi̇çi̇1

Roosevelt'in, 1913'te piranhaların ''dünyanın en vahşi balıkları'' olduğunu yazdığını hatırlatan araştırmacılar,  ''Brezilya gezisi sırasında bir ineğin etini birkaç dakika içinde parçalayın. Ancak Roosevelt'in gerçekte gördüğü şey, bilinçli olarak toplanıp aç bırakılarak onları beslenme çılgınlığına sürükleyen bir grup piranaydı'' dedi.

Araştırmacılar ayrıca, Amazon Nehri boyunca akan bir kol olan Tapajós Nehri'nde, yanlarında çizgiler yerine büyük siyah noktalar bulunan potansiyel bir dördüncü pacu türü belirledi. Ancak, bu balıklarla M. schomburgkii arasındaki genetik farklılıkların ''sınırda'' bildirildi.

Aynada kendini tanıyabilen hayvanlar Aynada kendini tanıyabilen hayvanlar

Live Sience

Editör: EYYUP KAÇAR