Nobel ödüllü Portekizli yazar José Saramago, ''Körlük'' adlı romanını 1995 yılında kaleme aldı.
Alegori (bir metinde verilmesi istenen mesajın simgeler aracılığıyla anlatımı), bilim kurgu, gerilim ve psikolojik bir roman olan ''Körlük'' geniş kitlelerce tanındı ve büyük bir başarı yakaladı.
Şimdi diyeceksiniz ki, bunun Diyarbakır ile bağlantısı nedir?
Cumhuriyet'in ilk yıllarında Güneydoğu'da trahom salgını yaşandı.
Oldukça yaygın olan trahom bazı yerlerde insanların yüzde 90'ını etkilemişti.
Bölgede Diyarbakır başı çeken iller arasındaydı. Öyle ki kurulan Trahomla Mücadele Başkanlığı'ndan biri Diyarbakır'da yer aldı.
Trahom salgını haberi, ''cegamedya.com'' internet haber sitemizde geniş bir şekilde yer aldı.
İlk olarak 1999'da Türkçeye çevrilen kitapta, körlüğün salgın bir hastalık gibi yayıldığı bir toplumda korku ve paniğin hâkim olması sonucu ahlaki değerlerin çökmesi anlatılıyor.
Kitaptaki olaylar, adı bilinmeyen bir ülkenin adı bilinmeyen bir şehrinde geçiyor.
Geçtiğimiz günlerde trahom salgınıyla ilgili haberi yazarken, Saramago'nun ''körlük'' kitabı aklıma geldi.
Saramago, kitabı 1995 yılında kaleme almıştı ama, binlerce insanın kör olma riskiyle karşı karşıya kaldığı ''trahom salgını'' Diyarbakır başta olmak üzere, güney, güneydoğu, doğu ve bazı bölgelerde 1924 yılında baş gösterdi.
Saramago'nun belki de buralardan etkilenerek kaleme aldığı, ancak kitabında yer ismini belirtmediği trahom salgını yıllar süren mücadeleyle son buldu.
Trahom, kısaca bakteri temelli oluşan kronik bulaşıcı bir hastalık. Bu durum öncelikle gözleri etkiler ve körlüğün önde gelen nedeni olarak bilinir.
Saramago'nun kitabında belirttiği körlüğü bölge insanı yıllar önce gerçek hayatta yaşadı.