Gelin bugün birlikte bir konuyu ele alalım: Kabak! Evet, o sarı, otonom sebze artık sadece yemek tabaklarını değil, gündemi de ele geçirdi.

Sevgili okur;

Gelin bugün birlikte bir konuyu ele alalım: Kabak! Evet, o sarı, otonom sebze artık sadece yemek tabaklarını değil, gündemi de ele geçirdi.

"Kabak Krizi" denilen bu durum, enflasyonun yükselmesine yol açarak bizlere "kabaklı" bir sürpriz yaşattı. 

Kimbilir, belki de artık ekonomi derslerine "Kabakonomi" olarak geçecek. Haydi! Kabak, mabak demeden önce, aramızda kabak düşmanı olan var mı? Yok mu? Önce onu bir soralım.

Öyleyse, kabağın toplumumuzdaki yeri ve enflasyon üzerindeki baskısını keşfetmeye hazır olun. 

Evet, kabak dedikleri sebze işte, belki de en çok konuşulan, en çok atasözü ve deyimde adı anılan yiyecek. Anlayacağınız, kabak zaten kendi başına bir fenomen.

Geçtiğimiz aralık ayında, kabak fiyatlarında yüzde 93.82'lik bir sıçrama yaşanmış.  Şimdi bazı arkadaşlar bu kabak fiyatının patlamasını, yedikleri kabak miktarına bağlayıp "Aman, bu kadar kabak yemeseydik, fiyatlar artmaz enflasyon patlamazdı!" diyorlar. Bakın, kabak meselesi bu kadar basit değil.

Atalarımız biliyorlardı ki, kabakla uğraşmak kolay değil. "Şeytanla kabak ekenin kabak başına patlar" demiş atalarımız. Şeytan falan değil belki, ama bu fiyat artışıyla pek çok insanın kabak başına patladığı kesin. Enflasyon kabak gibi ortada, fiyatlar kabak gibi fırlıyor, ama hep aynı şeyler söyleniyor. Söylem ve yapılanlarda bir değişiklik yok.

Gerçekten de, bu kabak hikayesi artık sınırları aştı. Belki de başka sebzeler kıskanıyordur, onlara deyim ve atasözü gelmemiş olabilir. Ama işte kabak, herkesin dilinde, herkesin karnında.

Artık önlem alma zamanı geldi. Kabakla ilgili gerekli güvenlik önlemlerinin alınması ve halkın da kabağa yönelmesinin durdurulması için acilen çalışmalara başlanması gereklidir. 

Artık bunun için geniş kapsamlı bilimsel bir çalışma mı olur bilmiyorum. Kabaktaki fiyatlar neden arttı, ülke olarak kabak rekoltesi mi arttı, yoksa kabak sevenlerin sayısı mı arttı, bunun araştırılip bilgilerin şeffaf bir şekilde kamuoyuyla paylaşılması lazım. Yoksa kabak gibi ortada kalırız.

Kabak dolu günler dileğiyle, sağlıkla kalın!