COVID-19 ile ilgili yasakların kaldırılmasının ardından çocuklarda yaygın görülen hastalıklarda artış yaşandı. 

“Gün ışığı miyopu engelliyor” “Gün ışığı miyopu engelliyor”

Pandemi sırasında sosyal mesafenin korunmasının, çocukların yaygın solunum yolu virüslerine maruz kalma olasılığını azalttığı kaydedildi. 

''Etkinlikler iptal edildi ve insanlar gezilerini kısıtladı, birçok kişi sosyal mesafeyi korudu ve dışarı çıkarken maske taktı'' diyen araştırmacılar, bu önlemlerin hastalığın yayılmasını kontrol altına almayı amaçladığı ve başarıya ulaşıldığını söyledi.

Ancak pandemi sonrası çocukların bağışıklık sistemleri üzerindeki potansiyel etkisi konusunda bazı endişelerin başgösterdiğini ifade eden Baylor Tıp Fakültesi'nden Dr. Sarah Nicholas, şöyle dedi:

''COVID karantinası sırasında çocuklarımız normal bir yılda olduğundan çok daha az patojene maruz kaldı. Bu, çocukların çeşitli mikroplara maruz kalmasını geciktirdi.

Sosyal mesafe sadece COVID-19'un yayılmasını değil, aynı zamanda diğer solunum yolu virüslerinin yayılmasını da azalttı. Kısıtlamalar kaldırıldığında, bu virüsler popülasyonda yeniden serbestçe dolaşmaya başladı.''

VAKALARDA ARTIŞ YAŞANDI

Monroe Carell Jr. Çocuk Hastanesi'nden Dr. James Antoon, salgının, temel halk sağlığı önlemlerinin zararlı virüslerin yayılmasını önlemedeki etkisini ortaya çıkardığını belirtti. 

Sosyal mesafe azaldıkça birçok çocuğun aynı anda hastalandığını kaydeden Antoon, hastaneye yatışlarda artış yaşandığını ifade etti.

Arizona Üniversitesi'nden Dr. Janko Nikolich, sosyal mesafenin çocukların mikroplara maruziyetini azaltmasına rağmen, çoğu çocuğun pandemi sırasında rutin aşılama rejimlerine tabi olduğunu söyledi.

Bu aşıların çocukların bağışıklık sistemlerinin önemli patojenlere karşı hazırlanmasına yardımcı olduğunu kaydeden Nilolich, pandemi sırasında çocukların rutin aşılarında dikkat çekici bir düşüş yaşandığını belirtti.

UC Davis Health Pediatrik Bulaşıcı Hastalıklar Bölümü Başkanı Dr. Dean Blumberg, ebeveynlerin çocukların bağışıklık sistemlerinin genel olarak sağlam olduğunu bilmeleri gerektiğini söyledi. 

Live Sience


 

Editör: EYYUP KAÇAR