Döviz fiyatlarında son durum Döviz fiyatlarında son durum

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan ağustos ayı enflasyon verileriyle birlikte, eylül ayı kira artış oranı da netleşti. Son iki yıldır uygulanan yüzde 25 kira zam sınırlamasının 2 Temmuz 2024'te sona ermesiyle, yeni kira zammı TÜFE'nin 12 aylık ortalamasına göre belirlenecek.

KİRADA YÜZDE 25 ZAM SINIRLAMASI SONA ERDİ


Yüzde 25’lik kira zam sınırlaması, temmuz ayında sona erdi. Eylül ayı kira artış oranı, 12 aylık TÜFE verilerine göre hesaplanacak. Ev sahipleri, bu oranı aşamayacak ve sözleşme yenileme dönemi temmuz öncesi olan kiracılar için yeni bir artış talep edemeyecek.

EYLÜL AYI KİRA ARTIŞ ORANI NE KADAR?


Normal şartlarda TÜFE verilerine göre hesaplanan kira artış oranları, hükümetin kararıyla son iki yıldır yüzde 25 ile sınırlandırılmıştı. Ancak bu sınırın kalkmasıyla, eylül ayı için kira artış oranı, 12 aylık TÜFE ortalamasına göre yüzde 64,91 olarak belirlendi.

EYLÜL AYI KİRA ARTIŞ ORANI HESAPLAMA


Örnek:

  • Mevcut Kira Bedeli: 19.000 TL
  • Kira Artışı Yapılacak Ay: Eylül 2024
  • Girdiğiniz Artış Oranı: %64,91
  • Kira Artış Tutarı: 12.333 TL
  • Aylık Yeni Kira Tutarı: 31.333 TL

YILLIK ENFLASYONDA DÜŞÜŞ BEKLENİYOR


Ekonomistlerin ağustos ayı enflasyon beklentilerine göre, yıllık enflasyonun yüzde 52,20'ye inmesi öngörülüyor. Ancak TÜFE verilerinin etkisiyle kira artış oranları hala yüksek seviyelerde seyrediyor. Ekonomistlerin yıl sonu enflasyon beklentisi ise yüzde 42,84 olarak öngörülmekte.

Editör: Ayşegül Yaşar