MHP lideri Devlet Bahçeli, bir süre önce grup toplantısında; ''Cumhuriyet'in 100. yıl dönümünde 100 maddelik Anayasa teklif metnimiz de çoktan hazırlanmıştır. Yeni yüzyılda, 100 il, 1000 ilçeden müteşekkil idari yapısıyla gücüne güç katmış bir Türkiye’yi inşa ve ihya etmemiz mümkündür'' sözleri il olmayı bekleyen aday 25 ilçe arasında hareketliliğe yol açtı.

Yıllardır il olmanın hayaliyle çeşitli girişimlerde bulunan etkinlikler düzenleyerek il olmayı hakkettiklerine inanan 25 ilçeden hangilerinin il olacağı merakla bekleniyor. 

Türkiye'nin 1989 yılına kadar 67 ili bulunuyordu. 1989 yılında Aksaray ile başlayan ilçelerin il yapılması 1999 yılına kadar devam etti ve 67 olan il sayısı 81'e çıktı.

Bu süreçte bazı ilçeler stratejik konumu nedeniyle il yapıldı. Siirt'e bağlı Şırnak ilçesi ile Mardin'e bağlı Cizre ilçesi yıllarca il olmak için mücadele verdi. Cizreliler il olacaklarına kesin gözüyle bakıyorlardı. Ancak, Şırnak'ın il olacağının açıklanmasıyla Cizreliler, hayal kırıklığı yaşadı. 16 Mayıs 1990 tarih ve 3647 sayılı kanunla Şırnak, Siirt'ten ayrılarak Türkiye'nin 73. ili olurken, Mardin'in Cizre ilçesi de Şırnak'a ilçe yapıldı. 
 
Bu durum Cizrelileri oldukça mutsuz etmiş ve zaman zaman da gerginliğe yol açmıştı. O tarihlerde Şırnak ve Cizreli bazı vatandaşlar arasında yaralanmayla sonuçlanan kavgalara bile neden olmuştu. Bu nedenle dengeleri iyi hesaplayıp, vatandaşları küstürmeden karar vermek gerekir. 

Güneydoğu'da il olmaya en güçlü aday iki ilçe olan Şanlıurfa'nın Siverek ve Diyarbakır'ın Ergani ilçeleri. İki ilçe de görünüm itibariyle kenti andırıyor. 

Ergani'de yaşayan vatandaşlar il olacaklarına o kadar inanmış ki Ergani'ye bağlı ilçeleri dahi belirlemişler. 

En kısa sürede il olmayı beklediklerini ve bunu hakkettiklerini açıklayan vatandaşlar, ''Dicle, Eğil, Çermik, Çüngüş ve Maden ilçeleri Ergani’ye bağlanabilir'' diye de öneride bulunuyor.

Doğu ve Güneydoğu'da il olmayı bekleyen 5 ilçe bulunuyor. Bu ilçelerde yaşayanların ortak görüşü, il olmakla kalkınmanın sağlanacağına inanmaları. Tabi bunun ne kadar gerçekçi olduğuysa zaman içerisinde belirlenecek.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'na sayılı günler kaldı. Bu yıl, Cumhuriyet'in 100. yılı çeşitli etkinliklerle kutlanacak. Ancak, iktidar tarafından konuyla ilgili henüz bir açıklama yok. Ortada dönen bir söylentiye göre de 100 il açıklamasının yerel seçim sonrasına bırakıldığı.

Yüksekova (Hakkari), Kahta (Adıyaman) Edremit (Balıkesir), Polatlı (Ankara), Ünye (Ordu), Ergani (Diyarbakır) Kozan (Adana), Cizre (Şırnak), Elbistan (Kahramanmaraş), Ereğli (Konya) Lüleburgaz (Kırklareli), Bandırma (Balıkesir),
Fethiye (Muğla), Nazilli (Aydın), Akhisar (Manisa), Erciş (Van), Manavgat (Antalya), Ereğli (Zonguldak), Siverek (Şanlıurfa), İskenderun (Hatay), Çorlu (Tekirdağ), İnegöl (Bursa), Alanya (Antalya), Tarsus (Mersin) ve Gebze (Kocaeli) aday iller arasında yer alıyor. Ancak il olabilmenin de bazı kriterleri var. 

İl olmak için nüfus, mevcut şehirleşme ve ulaşım durumu, hinterlandı, ekonomik çeşitliliği ve eğitim durumu gibi birçok göstergenin değerlendirilmesi gerekiyor. 

Karar açıklanırsa, bu kriterlere uygun ilçelerin il olma şansı daha yüksek olacak.