Terapi, insanların zihinsel süreçlerini ve duygularını anlamlandırabilmeyi sağlayan, terapist ve danışan arasında işbirliği içerisindeki tedavi sürecine denir.

Terapi sürecinde birey “danışan” olarak adlandırılır. Terapi, ruh sağlığı ile ilgili yaşanan zorlukları çözümlemeye, danışanın gelecekteki zorlukları ve geçmişte yaşananları anlamasına yardımcı olur. Böylece, yaşanan zorluklara destek olunarak, danışan günlük işlevselliğini sağlıklı bir şekilde sürdürür. Bu süreçte terapi desteği, bireylerin ihtiyaçlarına göre aile, çift, grup veya bireysel terapi gibi farklı şekillerde sağlanabilir. Bireysel terapi, danışan ile terapist arasında birebir ilerleyen, güven ilişkisine dayanan, hedef odaklı, yapılandırılmış görüşmelerden oluşur. Grup terapisi ise benzer deneyimlere sahip danışanların bir araya gelmesine olanak sağlar. Kişilerarası deneyimlerin keşfedilmesine fırsat tanır. Paylaşımda bulunmak hem bir gruba ait olma deneyimine hem de yalnız olmama hissine vurgu yapar. Çift terapisi, daha sağlıklı bir ilişki için, problemlerin her iki tarafın gözünden bakmaya ve bunları çözümlemeye olanak sağlar. Aile terapisi, aile içindeki her birey için işlevselliği geliştirmeye fırsat tanır.

Psikoterapi ya da diğer adıyla konuşma terapisi, psikolojik olarak rahatlamak isteyen ve ruh sağlığını korumak isteyen kişiler tarafından tercih edilen bir yöntemdir. Bunun yanında psikolojik veya fiziksel herhangi bir uzman desteği gören ya da ilaç kullanan kişiler için de destekleyici olarak uygulanabilir. Hangi terapinin uygulanacağı, terapinin ne kadar süreceği kişinin ihtiyaçları doğrultusunda şekillenir.

Terapist ile konuşup destek almak kendinizi keşfedip duygu durumunuzu kavramanıza ve içsel değişimlerinizi fark etmenize yardımcı olacaktır. Hayattaki hedeflerinizi, isteklerinizi, amaçlarınızı belirleyerek netleştirebilir ve yaşam kalitenizin artmasını sağlayabilirsiniz.
 
Kişisel problemlerimizi bir başkasına açıkça anlatma düşüncesi ilk başta birçok kişi için zor olsa da yaşamınızı ve sağlığınızı derinden etkileyen konular hakkında uzman terapistlerden alacağınız yönlendirmelerin pozitif etkileriyle problemlerinizle çok daha kolay başa çıkabilirsiniz. Terapi ayrıca kendinizi duygusal olarak rahatlamanıza, bir uzman tarafından dinlenip anlaşıldığınızı, desteklendiğinizi hissetmenize de yardımcı olacaktır.

Terapi kişilerin;

Zorluklar karşısında kendilerini daha güçlü hissetmelerine,
Gelişimlerine engel olan davranışları değiştirmelerine,
Kendileriyle ilgili mevcut olan olumsuz düşünce kalıplarını irdelemelerine,
Geçmişten gelen acıları dindirmelerine,
İletişim ve ilişki kurma yetkinliklerini geliştirmelerine,
Gelecek ile ilgili hedeflerini belirlemelerine
Özgüvenlerini arttırmalarına,
Mental sağlık sorunlarının getirdiği semptomlarla baş etmelerine,
Korku, öfke, yas gibi güçlü duygularla başa çıkabilmelerine,
Problem çözme yeteneklerini geliştirebilmelerine yardımcı olur.

Yaşadığınız ruh hali, günlük yaşamın akışında sorunlara neden oluyorsa, kendinizi kötü hissediyor ve içinde bulunduğunuz duruma çözüm bulmakta zorlanıyorsanız bir uzmandan terapi alma zamanınız gelmiş olabilir. 

Süreklilik kazanmış olumsuz düşünceler, negatif duygular, kaygılı ruh hali, davranışları kontrol etmekte zorlanma terapi almanız gerektiğinin işareti olabilir.
Bu tarz şikayetlerin olduğu durumlarda terapiye gitmeden önce belirtilerin şiddetlenmesi beklenmemeli, hızlı bir şekilde çözüm odaklı harekete geçilmelidir. Sürekli mutsuz hissediyorsanız ya da sorunlarınızla baş etmekte zorlanıyorsanız terapiye başvurmak en doğru çözüm olabilir.  

Birçok insan içinde bulunduğu olumsuz ruh haline karşın terapi almaktan kaçınabilir. Bu durumun nedenleri şu şekilde sıralanabilir;

Çevresi tarafından, “akıl sağlığını kaybetmiş” biri olarak damgalanmaktan çekinme,  
Geçmiş hakkında konuşmak istememe,
Kendi yanlışlarıyla yüzleşmekten kaçınma,
Birisine kendini açmaktan ve terapide paylaştıklarının gizli kalmayacağından korkma,
Maddi olarak terapiyi karşılayamama.

Psikolojik bir desteğe ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız öncelikle yapmanız gereken şey bir adım atmaktır. Unutulmamalıdır ki terapistler tamamen gizlilik prensibinde çalışır ve hasta gizliliğini korumak en önemli ilkelerinden biridir. Psikolojik bir rahatsızlık olduğunda terapi almamak için utanma, çekinme ve çevreden gelecek tepkilerden korkma gibi durumlar öne sürülür. Ancak psikolojik rahatsızlıklar, fiziksel rahatsızlıklar gibi normal olup mutlaka uzman desteği alınmalıdır. Günümüzde pek çok kişinin çevre tepkilerinden dolayı bu meslek gruplarına başvurmadığını görsek de böyle bir durumda durumunuzun daha kötüye gidebileceğini unutmamanız gerekir.