Bir ebeveyn olarak çocuklarınıza genlerinizden fazlasını aktarırsınız. Çocuklar sizin alışkanlıklarınız doğrultusunda, kendi alışkanlıklarını belirler ve yaşamları bu alışkanlıklarla şekillenir.
Bir çocuk ortalama 7 yaşına kadar yeni tatlara açık. Bu yaşa kadar olabildiğince fazla ve farklı besinin tadını almak; çocuğun bu besinleri kabul etmesine ve sevmesine yardımcı olurken, ilerleyen yıllarda da farklı besin ve tatlara ılımlı yaklaşımını destekliyor.
Yedi yaşından sonra ise; çocuğun genel çerçevede bir beslenme alışkanlığı oluştuğundan yeni tatlara esnekliği, ilişki kurduğu yiyecekler dışındaki besinleri kabulü zorlaşıyor.
Peki tüm bu bilgiler ışığında ne yapmalı?
Çocuklarınızın çöp yiyeceklerle (Herhangi bir besin değeri bulunmayan; kraker, kek, bisküvi vb.) büyümesini önlemek adına, doğru alışkanlıklar kazanmaları için ebeveynler olarak kolları sıvamalı.
Alışkanlık 1: Tabakları Renklendirin
Farklı renklerde yiyecekler yemek, sadece eğlenceli değil; aynı zamanda sağlık açısından da faydalı. Tabakları renklendirmeniz, çocuğunuzun tek düze bir beslenme modeline kapılmasını önler, öğününü dengelemeyi kolaylaştırmakla beraber sağlıklı kılar. Ne kadar çok renk, o kadar farklı besin!
Bu, her yemeğin çok renkli olması gerektiği anlamına gelmez. Ancak, farklı tonlardaki meyve ve sebzeleri diyetlerine dahil etmek için çaba gösterin. Renklerin kırmızı, mavi ve turuncudan sarı, yeşil ve beyaza kadar değişmesine izin verin.
Alışkanlık 2: Önce Siz Yiyin
Rol model olduğunuzu unutmayın! Kendi yapmadığınız bir şeyin, ne kadar sağlıklı olduğunu söyleseniz de, çocuğunuzun da yapmayacağını, yapmayı öyle kolayca benimsemeyeceğini bilin. Sağlıklı alışkanlıklar edinen bir çocuk yetiştirme isteği taşıyorsanız; önce sizin bu alışkanlıkları kazanmanız ve bu yolda çaba sarf etmeniz gerek.
Alışkanlık 3: Aile Yemeğinin Tadını Çıkarın
Florida Üniversitesi’nde yapılan çalışmalarda aile ile beraber yemek yemenin yarattığı olumlu etkiler şöyle sıralanıyor:
Aile bağlarını güçlendirdiğini
Çocukların daha uyumlu olduklarını
Herkesin daha besleyici öğünler yediklerini
Çocukların obez veya fazla kilolu olma olasılığının daha düşük olduğunu göstermiştir
Öyleyse güzel bir sofrada ailenizle yemek yemenin tadını çıkarın!
Alışkanlık 4: Çocuğunuza yemek konusunda asla baskı yapmayın
Çocuklarınızın öğünlerini şekillendirip tabaklarını sağlıklı kıldıktan sonra, neyi ne kadar yemeleri üzerine asla baskı yapmayın! Daha fazlasını yemeleri için zorlamayın. Onlara kendi yemeklerini, istedikleri miktarda yeme olanağı tanıyın. Çocuklar biz yetişkinlere göre, vücutlarının istek ve ihtiyaçlarını duyma konusunda daha yetenekliler. Yemek konusunda yapacağınız her zorlama, baskı; ileri yıllarda onun yiyeceklerle ilişkisini zedeleyecektir, unutmayın.
Alışkanlık 5: Etiketlere bakın
Küçük yaşlarda hemen her çocuğun paketli bir favori yiyeceği vardır ve bilirsiniz çocuklar paketlerin üzerindeki etiketleri önemsemezler. Onları tüketmek istedikleri paketli ürünler konusunda bilgilendirin. Bu ürünlerin içeriği, vücutlarında oluşturdukları etkileri üzerine sabır ve nezaket dolu uzun konuşmalarda bulunun. Bir ürünü alırken etiket bilgisini okumanın önemini öğretin ve ona da alışverişlerde etiket okuma alışkanlığı kazandırın.
Sağlıklı alışkanlıklarda buluşmak üzere…