Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde sıklıkla gündeme gelen kaçak elektriğin yerini bu kez de kaçak trafo kullanımı almaya başladı.

Yani iş biraz daha büyütülmüş gibi görünüyor. 

Kaçak trafo son günlerde gündemi meşgul eden önemli konuların başında yer alıyor.

Dicle Elektrik, son zamanlarda polisle ortaklaşa düzenlediği operasyonlarda çok sayıda kaçak trafoya el koydu. 

kaçak trafoların elegeçirildikleri yerler de ilginç. Depolarda, trafik römorklarında toprak altında saklanan trafolar...

Elektrik dağıtım hizmeti sunan şirket, kaçak elektrik kullanımını engellemek için etkili stratejiler geliştiriyor ve uygulamaya koyuyor. 

Ancak, alınan tüm önlemlere rağmen, kaçak trafo ve kaçak elektrik kullanımı önlenemiyor.

Kaçak trafo kullanımı, enerji arz güvenliğinin yanı sıra insan yaşamıyla ilgili de ciddi sorunlara yol açıyor.

Kaçak trafo bazı illerde sektör halini almış durumda. 

Dicle Elektrik Genel Müdürü Yaşar Arvas'ın kaçak trafo ticareti ile ilgili tespitleri ve uyarıları önemli.

150-200 bin lirayı veren herkes trafo temin edebiliyor. 

Arvas, kaçak trafo montajı sırasında meydana gelen kazaların zaman zaman can kaybına yol açtığı ve bu durumun milli ekonomiye milyarlarca liralık zarar verdiğini söylüyor.

Dicle Elektrik, özellikle tarımsal alanlarda kullanılmakta olan binlerce kaçak trafoyla mücadelesini sıklaştırırken, kaçak trafoyla mücadelenin ortaklaşa yürütülmesi gerektiğine vurgu yapıyor.

Kaçak trafoların denetimi ve ticaretinin daha etkin regülasyonlarla kontrol altına alınması gerekiyor. Arvas, başta Ticaret Bakanlığı olmak üzere tüm paydaşlarla konunun çok yönlü ele alınmasının önenmine değiniyor.

Kaçak elektrik kullananların normalden 9-10 kat daha fazla enerji tükettiğini gözlemlediklerini belirten Arvas, ''Kaçak kullanım, elektrik iletim hatlarında kalıcı hasarlara yol açıyor ve bu durumun faturası tüm Türkiye'ye çıkıyor'' uyarısında bulunuyor.

Kaçak trafo ticareti ve kullanımı, sürdürülebilir enerji arz güvenliği açısından büyük bir tehdit oluşturuyor.

Kaçak trafolar sadece ekonomik değil, aynı zamanda sosyal ve güvenlik boyutunda da ciddi sorunlar yaratıyor.

Başkalarının kullandığı kaçak elektrik haksız bir duruma da yol açıyor. yani birilerinin kullandığı kaçak elektriği hiç kullanmayan ödüyor. Birilerinin yaptığının bedeli hiç ilgisi olmayan vatandaşa yansıyor.

Kısaca Dicle elektriğin kaçak trafolarla başı belada. Tek başına da bunu halletmesi mümkün gözükmüyor. Bu nedenle paydaşlarla birlikte ortaklaşa bu sorunun tamamen ortadan kaldırılması için yapılması gereken neyse heman yapılmalı.