Diyarbakır’ın kalbi, tarihi Sur ilçesinin sembol yapılarından biri olan Balıkçılarbaşı PTT binası, belirsiz şekilde bir aileye kiraya verildi.

Kime ve hangi amaçla kiralandığı konusunda yetkililerden henüz net bir açıklama gelmedi. 

Bu belirsizlik, kamuoyunda büyük bir merak ve endişe yaratmış durumda. 

Cumhuriyet tarihiyle yaşıt olan bu yapının bir müzeye dönüştürülmesiyle ilgili bir adım atıldı.   Bu adımı atan Diyarbakır Sinema Ofisi,  tarihi binanın Diyarbakır Sinema Müzesi'ne dönüştürülmesini istiyor.

Bu amaçla imza kampanyaası başlatıldı. Bu kenti seven duyarlı insanlarca desteklenmesi gereken yerinde bir karar.

Diyarbakır'ın böyle bir müzeye ihtiyacı var.

Diyarbakır son zamanlarda turizmin parlayan yıldızı haline geldi. Bina müzeye dönüştürülerek turizm destinasyonunun bir parçası haline geltirilebilir.

Diyarbakır'ın sinema kültürü oldukça eski ve  1920'lere kadar uzar. 

O yıllarda ilk sessiz film gösterimi, Mardinkapı'ya yakın, Deva Hamamı'nın karşısında yer alan Cemalyılmaz Mahallesi Muallak Sokak'taki Rum Kilisesi'nde yapılmaya başlandı.

Daha sonra bu kilise mahkeme salonuna dönüştürüldü.  Şeyh Sait ve arkadaşlarını yargılanması nedeniyle mahkeme salonuna dönüştürülen kiliseden çıkarılan sinema, 1925 yılında Yoğurt Pazarı Çardaklı Hamamı yakınındaki Süryani Katolik Kilisesi’nde gösterimine devam eder.

Sinema 1936 yılında Halkevi'nde, buradan da bir binaya taşınır. Sonrasında ise Yenişehir, Dilan sinemaları ve diğer sinemaların açılması halkın sosyal ve kültürel yapısına önemli değerler katar.

Ekonomide de canlılık yaratan sinemalar, kent kültüründe önemli bir yere sahiptir.

Böyle bir girişim kent için önemli bir kazanım olacaktır.