Toplu ulaşım sistemlerinin trafik yoğunluğunu azaltıcı etkisi yanında pek çok faydası daha bulunmaktadır. İstihdam ve mali hareketlilik ile ekonomik kalkınmaya katkı sağlar.

Görüldüğü gibi toplu ulaşımın ekonomiye, insan sağlığına, enerji verimliliğine, çevreye olumlu katkıları bulunmaktadır.

Belediyeler tarafından şehir içi ulaşımın sağlanması amacıyla toplu taşıma araçları ile ulaşım hizmetleri veriliyor. Nufüs artışına paralel olarak toplu taşıma araçlarına olan ihtiyaç her geçen gün artıyor…. Şehir içi ulaşım kalitesini; hizmetin sürekliliği, güvenirliği, hijyeni,

konforu, hızlılığı ve ekonomikliği belirliyor. Şehir içi ulaşımda yaşanan sorunlar ise yolcuların maddi ve manevi olarak olumsuz şekilde etkiliyor.

Denetimsizliğin zirve yaptığı bir ilde yaşıyoruz

Toplu taşıma araçlarının denetlenmediğini savunan yolcular,. " Diyarbakır'da toplu taşıma keyfi uygulamalara tabi tutuluyor. Denetimler sıfır, hiçbir denetim yok. Bazen duraklarda yarım saatten fazla bekliyoruz. Yarım saat hiçbir araç gelmez ama bir de bakarsan 2-3 araç peş peşe geliveriyor.. Bu otobüslerin belli bir seyir süresi var mıdır, yok mudur…?  

Tabi ki kurallara riayet eden şoförler de var. Bazıları ise toplu taşıma araçlarını kendi özel mülkü gibi kullanıyor. Bunlar da dürüst çalışan şoförlere büyük kötülüğü dokunuyor…

Tekrar ediyorum. Denetimsizliğin zirve yaptığı bir ilde yaşıyoruz. Motosikletler ve scooterler kaldırımları kullanıyor. Bunlar yayanın yürüme hakkını gasp ediyor. Pervasızlıklar yapılıyor. Bunlara bir dur demek gerekir. Bu kadar da başıboşluk olmaz..

Araçlar tıklım, tıklım doluyor.

Şehir içi ulaşım araçlarında yaşanan sıkıntılar. Özellikle sabah saatlerinde okula giden öğrenciler, işe giden memur ve işçiler biniyorlar, okula işe yetişmeleri lazım. Bu nedenle Saat 07.00 ile 08.30 arası yoğunluk oluyor. Araçlar tıklım, tıklım doluyor. Araçlarda sosyal mesafe kuralına uymak mümkün değil. yolcular iç içe, sırt, sırta, nefes, nefese yolculuk yapıyor.

Sözün özü, Toplu taşıma araçları ile ilgili ciddi bir problem var. Belediye bu konuda yetersiz kalıyor. Diyarbakır halkı toplu taşımadan memnun değil. Toplu taşıma araçlarında hijyen ve temizliğin yetersiz olması hastalıklara neden oluyor….. Şehir dışından Diyarbakır’a gelerek halk otobüslerini kullanmak zorunda kalan insanlar, bu araçları gördükleri zaman maalesef kent ile ilgili olumsuz intibalara kapılıyorlar.

Kurallara Uyan Yok

Önden inenleri mi, orta ve arka kapılardan binenleri mi desem.. Kuralsızlık almış başını gidiyor…. 

Her aracın bir yolcu kapasitesi var. Bu kapasitenin çok çok üstünde yolcu alınıyor..…. Vatandaşlar sırt sırta, nefes nefese yolculuk yapmak zorunda kalıyor….

Bu durum, belediye toplu taşıma aracı olsun, halk otobüsleri olsun, minibüsler ve dolmuşlar olsun fark etmiyor.. Aynı münhal taşımacılık devam ediyor.…..

Yolcu yoğunluğu hemen hemen günün her saatinde var ama sabah, öğle ve akşam saatlerinde daha da artıyor. Öyle ki araç kapıları zor açılıp kapanıyor. “ Yeter, yer yok yolcu alma “ diyen yolculara şoförler “ Ne yapayım, durmak zorundayım.”  Binmesinler deyip işin içinden çıkıveriyor..….

Hijyenin yetersiz olduğu, hatta olmadığı bu toplu taşıma araçlarına yolcu yoğunluğu da eklenince bir nevi hastalığa davetiye çıkarılıyor…

Hijyen 4 Aşamadan Oluşuyor

15 günlük periyotlarla gerçekleştirilen uygulama ilk olarak araç içi temizliği ile başlıyor…

2-Birinci uygulamanın ardından toplu taşımada kullanılan araçlar su ve köpüklerle yıkanarak özel cihazların da yardımı ile kurulanıyor.

3- Üçüncü uygulamada ise temizlik personellerince araçların tüm iç kısımları steril özelliği bulunan sıvılarla temizleniyor. Tüm bu işlemlerin ardından araçlar son olarak içerisinde insan sağlığına zararlı olmayan tıbbi ilaçların püskürtülmesi ile tamamen dezenfekte hale getiriliyor.

Belirli bir süre bekletilen araçlar ardından toplu taşımada tekrardan vatandaşların hizmetine sunuluyor.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı Özel Toplu Taşıma Araçları Yönetmeliğinin 29. Maddesi…

Toplu Taşıma Araçları İçerisinde Uyulacak Kurallar Madde:29

 a) Aracın belirlenen kapasite sayısından fazla yolcu alınamaz. Bu hususta müşterinin kabulü ve binmek için ısrarı mazeret teşkil etmez. Fazla yolcu almaya yönelik tabure, takım dolabı, ek koltuk ve benzeri şeyler araç içerisinde bulundurulamaz.

b) Her aracın Belediyece belirlenecek uygun yerine, Belediyece hazırlanan “Şikayetleriniz alo 153’ü arayınız” tabelası sürekli olarak asılır. Araç içerisindeki dikiz aynası üzerine, kolaylıkla okunacak biçimde, aracın plakası yazılır. Ayrıca bağlı bulunduğu kooperatifin telefonu yazılacaktır.

c) Araç içerisinde yolcuların görebileceği biçimde araç ön camının üst kısmındaki panele “Ücret Tarife Cetveli” asılır.

 ç) Araç içerisinde şoförde dahil kimse sigara içemez, meşrubat, kuru yiyecek, tost vb. her türlü yiyecek maddelerini tüketemez…

Deniliyor amma, bu maddelere uyuluyor mu.? uyulmuyor mu.? Denetim yapılıyor mu? Maalesef gönül rahatlığıyla yapılıyor diyemiyoruz…

Diyarbakırlı vatandaşların dile getirdikleri bu olumsuzlukları, tüm içtenliğimizle, samimiyetimizle ilgililere hatırlatmamızdır…