Önümüzdeki günlerde kutlanacak olan ve her yıl Türkiye'de tartışmalara neden olan 2000 Yıllık Gelenek Yılbaşı ve Noel Bayramı arasındaki fark nedir.?

Dünya genelinde hemen hemen tüm toplumların aynı anda coşkuyla kutladığı bir gün olan Yılbaşı, genellikle bir yılın sona erdiği ve yeni bir yılın başladığı tarih olan 31 Aralık- 1 Ocak gecesi kutlanır. Bu tarih, Güneş Takvimi'ne göre bir yılın tamamlanmasıyla ilgilidir. Yılbaşı, birçok kültürde, insanlar arasında bir geçiş dönemini simgeler ve yeni bir başlangıcı müjdeleyen bir kutlamadır.

Günümüzde Miladi takvime göre 31 Aralık gününü 1 Ocak'a bağlayan geceye denk gelen yılbaşı geleneğinin kökeni aslında milattan çok daha öncesine dayanıyor. Kutlamalar da bir geceyle sınırlı değildi.

MÖ 2000'li yıllarda Mezopotamya' da ilkbahar ekinosundan sonra görülen ilk Yeni Ay, yeni yılın başlangıcı olarak kabul ediliyordu. Günümüzde de Nevruz Bayramı olarak devam eden bu kutlamalar, bazı kaynaklara göre 4 bin yıl kadar önce Babil'de 11 gün sürüyordu. Tanrı Marduk'un Tiamat'ı mağlup edişinden kralların tahta çıkışına veya tekrar görevlendirilmesine kadar birçok önemli gün de yılbaşına denk gelirdi.

Ocak Ayının Yılın Başı Olarak Belirlenmesi

Roma İmparatoru Jül Sezar'ın MÖ 46 yılında Güneş'i referans alan Jülyen takvimini benimsemesiyle yeni yılın başlangıç tarihi de değişti. Bir yüzü geçmişe diğer yüzü geleceğe bakan, değişimi ve başlangıçları temsil eden Roma tanrısı Janus'un onuruna onunla aynı adı taşıyan ocak ayının ilk günü yılbaşı kabul edildi.

Romalıların bir sonraki 12 ayı umutla karşılaması eşe dosta hediyeler dağıtıp iyi dileklerde bulunması yılbaşı kutlamalarının bir parçasıydı.

Noel ve Yılbaşı Arasındaki Fark Nedir?

Her  yıl Türkiye'de tartışmalara neden olan Yılbaşı ve Noel Bayramı arasındaki fark nedir.?

Hristiyanlar 24 Aralık'ı 25'ine bağlayan gecede Noel bayramını kutluyor. 1 Ocak’ta da Yılbaşı Bayramı kutlanıyor. Miladi takvim başlangıcı olan yılbaşı kutlamaları ile Noel kutlamaları tarihlerinin yakın olması sebebiyle sıkça karıştırılıyor.

Dünyanın dört bir yanında kutlanan bu Bayramlar nereden geliyor? Noel ve Yılbaşı arasındaki fark hakkında bilmemiz gerekenler nelerdir.?

Noel Bayramı, her yıl 25 Aralık’ta kutlanıyor. Kutlamalar 24 Aralık’ta Noel arefesiyle başlıyor ve bazı ülkelerde 26 Aralık akşamına kadar devam ediyor

Noel, Hristiyanlar tarafından "kurtarıcı Mesih" olarak kabul edilen Hz.İsa'nın doğum gününün geleneksel olarak kutlandığı bir bayramdır.

Ermeni Kilisesi gibi bazı Doğu Ortodokslar ise, Noel'i Jülyen takviminde 25 Aralık'a denk gelen 6 Ocak'ta kutluyor.

Asıl Noel Bayramının temelinde antik çağlardan beri kutlanan Pagan ve Roma kış festivalleri olan Yule ve Saturnalia Bayramları vardır. Roma İmparatorluğu döneminde, Hristiyanlar, yerel halkın bu dini daha kolay benimsemesi için Pagan Bayramlarını dini bir bayram olarak kutlamaya başladı. ..Aslında dini ve tarihi kaynaklarda Hz.İsa'nın doğum tarihi tam olarak bilinmiyor…

Günümüzde ise Noel, Hristiyan olmayanlar tarafından da kutlanan, dini esaslarından arınmış, hediye alışverişi etrafında yoğunlaşan evrensel bir bayram haline geldi. Bu değişikliğin en belirgin simgelerinden biriyse "Noel Baba" figürü.

 

Yılbaşının Noel ile Karıştırılması

Roma İmparatorluğu'nun dağılmasının ve Hristiyanlığın Avrupa'da yayılmasının ardından Noel ve Paskalya gibi dini bayramlar, yeni bir yıla başlangıç olarak kabul gördü ve 25 Aralık'taki Noel veya Mart Ayının sonlarındaki Paskalya uzun bir dönem bazı Avrupa ülkelerinde yılbaşı olarak sayıldı.

1582 yılına gelindiğinde Papa XIII. Gregorius, 4 yılda bir artık yılın da eklendiği, hata payı en az olan Miladi takvimi düzenledi. Bugün dünyada en yaygın olarak kullanılan bu takvimin benimsenmeye başlanmasıyla yeni yıl tekrar 1 Ocak'ta kutlanır oldu.

Noel Bayramı ile yılbaşı arasında geçmişte doğrudan bağlantı olsa da yeni yıl kutlamaları yanı yılbaşı Noel'in İsa peygamberin doğum günü olarak kabul edilen günün çok daha öncesinden geliyor.

 Yılbaşı, genellikle bir yılın sona erdiği ve yeni bir yılın başladığı tarih olan 31 Aralık- 1 Ocak gecesi kutlanır. Bu tarih, Güneş Takvimi'ne göre bir yılın tamamlanmasıyla ilgilidir. Yılbaşı, birçok kültürde, insanlar arasında bir geçiş dönemini simgeler ve yeni bir başlangıcı müjdeleyen bir kutlamadır.