Güneydoğu'da yıllardır anız sorunu yaşanıyor. Yıllardır uzmanların uyarılarına, rağmen çiftçiler, anız yakmayı adeta bir gelenek haline getirmiş durumda.
Anız yangını sonucu yaşanan facia elektrik tellerinin kopmasından mı yoksa yakılmasından mı kaynaklandığı henüz kesin olarak bilinmiyor.
Ortada farklı görüşler var.
Ancak, anız yakma olayı bölgemizde sıkça rastladığımız bir olay. Anız yakılmaması konusunda uzmanların, yetkililerin tüm uyarılarına rağmen yakma işlemi devam ediyor.
Geçmişte yapılan anız yakma olayı bu kadar felaket olmasa da ciddi anlamda sorunlara yol açtı.
Bu yaşanan bir felaket. Şimdiye kadar 12 kişi öldü. Ölenlerin yanı sıra entübe edilen ve yoğun bakımda tedavi görenler de var. Ölenlerin sayısı artabilir.
İnsanlarla birlikte hayvanlar da zarar gördü. yüzlerce hayvan telef olurken, bir bu kadarı da yanarak yaralandı.
Peki yıllardır uyarılara, toprağa, eko sisteme zarar vermesine rağmen çiftçi anız yakmada neden ısrar ediyor.
Birinci neden tarla bir sonraki ekim sezonuna hazırlanırken toprak üzerinde kalan fazla anızın pullukla toprak işlemeyi zorlaştırması.
Ancak, yakma yerine geliştirilmiş özel ekim makineleri olmasına rağmen, direkt anıza ekim yapma seçeneği de var. Ama bu maalesef yapılmıyor.
Dedim ya işin kolayına kaçılıyor ve kısa yoldan anız yakılıyor.
Anız yakmaya verilen ceza da çok az. Gerçi yüksek olsa ne olacak. Dağın başında kuş uçmaz kervan geçmez yerde adam gece elinde mazot bidonlarıyla tarlasındaki anızı yaksa kim görecek. Nasıl tespit edilecek. Zaten yakan da ''kimse görmez'' düşüncesiyle tarlasını ateşe veriyor.
Bu durum bir kültür meselesi, insanların olayın ciddiyetini kavrayarak anız yakmanın kötü sonuçlar doğurabileceğini idrak etmesi gerekiyor. Cezalarla önlemek zor, asıl çözüm bilinçlenmek.
Umarım, bu faciadan bir ders çıkarılır. Anız yakma işinden, yani işin kolayına kaçmaktan vazgeçilir.
Çünkü, anız yakma ölümlere, yangınlara, felaketlere, evlerin, köylerin yok olmasına kadar yol açabilecek sonuçlar doğurabiliyor.
Şimdi gelelim yangının nasıl çıktığına.
Bazı çiftçiler, elektrik direklerinden kopan kablonun yangına yol açtığını söylerken, Dedaş ise inceleme yapıldığını ve anızın elektrik kablosundan kaynaklanmadığını açıkladı.
Cumhuriyet Savcılığı soruşturmayı başlattı. Savcılığın soruşturmayı tamamlamasıyla yangına neyin yol açtığını önümüzdeki günlerde hep birlikte öğreneceğiz.
Umarım anız yangınlarının nelere yol açabileceği konusunda bir ders çıkarılır ve bir daha anız yakılmaz.