Newroz veya Nevruz… Kelimelere takılıp kalmamak lazım. Kelime oyunu da yapmamak gerekir. Newroz veya Nevruz, ne fark eder ki…
Niyet önemli… Hangi niyetle söylüyorsan, benimsiyorsan veya kutluyorsan odur Newroz veya Nevruz…
Kelimeler yasaklanabilir. Harflere takılıp kalabilir insan. Onu yok sayabilir. Altında birçok olumsuzluklar da aranabilir. Ama insanların içindeki, yüreğindeki ve de beynindeki Newroz veya Nevruz’ü yok edemeyiz. Yok sayamaz...
Yasakların çokta fayda etmediği geçmiş göstermiştir. Yasaklar, yarar sağlamadığı gibi insanlara kin ve nefret kazandırır . Yasaklar insanları kamçılar, Konuyu cazipleştirir. İnsanları düşünceye sevk eder. Neden, niçin yasaklanıyor diye düşünür, araştırır ve bir yerlere varır ki, yok sayılanın, yasaklananın kendisi olduğunu fark eder. İşte o zaman yasaklayan değil. O farkına varılan kazanır….
Yanı başımızdaki Ortadoğu ve diğer bölgelerde olup bitenleri dünya görüyor. Biz de görüyoruz… 40-50 yıllık iktidarlarını ve saltanatlarını kuranlar yine onlar tarafından değişik taktiklerle yok ediliyor. .. Şapkayı çıkarıp önümüze koymamız, elimizi şakağımıza dayayıp düşünmemizin zamanı gelmiş geçiyor…
Bırakalım insanlar Newroz’u veya Nevruz’ü istediği dilde ifade etsin, dilediği şekilde kutlasın.. Yeter ki yıkmasın, yakmasın, insanlar zarar görmesin ve de ölmesin….
Peki bu kadar geniş bir coğrafyada şaşaayla kutlanan ve bu kadar yasağa, yıkıma ve ölüme neden olan Newroz veya Nevruz nedir ?
NEWROZ - NEVRUZ NEDİR?
Nevruz –Newroz Farsça bir kelime olup yeni gün demektir. Güneşin koç burcuna girdiği miladi takvimine göre Mart’ın 21’inci gününe rastlamakta olan gün, Rumi takvime göre ise martın 9. gününe tesadüf eden gün olan Nevruz’a Mart’ın 9’u da denir.
Nevruz, ağırlıklı olarak orta kuzey yarım kürede yaşayan halklar arasında uzun tarihi geçmişi olan bir gelenek ve kültür öğesidir. Ancak Nevruz’un, sözünü ettiğimiz bu coğrafyada yaşayan halklardan hangisine ait olduğu ve menşei tartışmalıdır.
Nevruz geleneğine sahip çıkan halklardan bazıları, çoğu kez bir kültür etnosantirizmi “kişinin kendi grubunun her şeyin merkezi olduğu ve diğerlerinin de buna göre değerlendirildiği ve puanlandığı şeylere verilen teknik isimdir.” anlayışı içinde, bazen ideolojik ve dini sebeplerle sahip çıkarlarken, bazı halklar da dini ve ideolojik sebeplerle karşı çıkmaktadırlar. Bu konuda yapılan bilimsel çalışmalarda da ortak bir sonuca varılabilmiş değildir.
Devam edecek “Newroz’un Tarihsel kökeni “