Yeni yıl ile birlikte üç ayları da idrak etme ayına girdik. Allâh-u Teâlâ zamanlar içinde mukaddes zamanlar yaratmıştır.

İşte o mukaddes zamanlardan biride üç Aylardır.  O zaman üç Aylar nedir.?  Üç Aylar neden önemlidir? gibi soruların cevabını sizlerle paylaşacağım..

Üç Aylar veya mübarek Üç Aylar, Hicri takvimde yer alan ve İslam Dinine göre mukaddes olan Recep, Şaban ve Ramazan Aylarıdır. Faziletli sayıldığı için bu dönemde ibadetler artırılır, günahlardan en azından saygıdan dolayı sakınılır ve mübarek Ramazan Ayına hazırlık yapılır.

Allâh-u Teâlâ, mekânlar içinde mukaddes mekânlar; zamanlar içinde de mukaddes zamanlar yaratmıştır. İşte o mukaddes zamanlardan biri de, Üç Aylar diye bilinen; Receb, Şaban ve Ramazan aylarıdır. Dinimizce yani İslam Dininde bu Üç Ayların önemi ve kıymeti çok büyüktür.

Üç Aylar, kameri ayların yedincisi olan Receb ile başlayan, Şaban Ayı ile devam eden ve Ramazan Ayı ile son bulan ayların toplu adıdır. Üç Aylar, gönül dünyamıza bahar neşesi getiren, yeniden derlenme, toparlanma ve hayat bulma mevsimidir.

Dinî hayatımızda, “Üç Aylar” diye bilinen ve sonu Ramazan Bayramı ile biten feyizli ve bereketli bir maneviyat mevsimine Üç Ayların ilki olan Recep Ayı ile girdik. Bu aylar, rahmet dalgalarının başladığı, manevî huzur ve sükûnun kalplere doğduğu, ilâhî rahmetin coştuğu aylardır….

3 AAYLAR NEDEN ÖNEMLİDİR ?

Üç Aylar, kameri takvime göre Recep, Şaban ve Ramazan Aylarıdır. Bu aylar, rahmet dalgalarının başladığı, manevî huzur ve sükûnun kalplere doğduğu, ilâhî rahmetin coştuğu mukaddes aylar olduğu için önemlidir.

ÜÇ AYLAR DİNİMİZDE VAR MIDIR?

İşte o mukaddes zamanlardan biri de, Üç Aylar diye bilinen; Receb, Şaban ve Ramazan Aylarıdır. Dinimizce bu üç ayların önemi ve kıymeti çok büyüktür. Üç aylar, kameri ayların yedincisi olan Receb ile başlayan, Şaban Ayı ile devam eden ve Ramazan Ayı ile son bulan ayların toplu adıdır.

PEYGAMBER EFENDİMİZ 3 AYLAR İÇİN NE DEMİŞ?

Receb Allah’ın, Şaban benim, Ramazan ise ümmetin ayıdır. (Hadis)

PEYGAMBER EFENDİMİZ 3 AYLARI TUTMUŞ MU?

Recep ve Şaban Aylarında,  Hz. Peygamberin (s.a.s.) diğer aylara oranla daha fazla nafile oruç tuttuğu, ancak Ramazan'ın dışında hiçbir ayın tamamını oruçlu geçirmediği hadis kaynaklarında yer almaktadır. (Buhârî, Savm, 52-53; Müslim, Sıyâm, 173-79).

PEYGAMBER EFENDİMİZ 3 AYLARDA HANGİ GÜN ORUÇ TUTARDI?


Ebû Zer (r.a.)'den rivayet edildiğine göre, Peygamber Efendimiz şöyle buyurmuştur: Ayda üç gün oruç tutacaksanız ayın on üçü, on dördü, on beşinde tutun."  İbn Abbas’a göre, Yani İbn Abbas der ki;  "Efendimiz, Recep ayında o kadar çok oruç tutardı ki hiç iftar etmeyecek sanırdık.

ÜÇ AYLAR ORUCUNU TUTMANIN SEVABI NEDİR?

Hadis-i Şeriflerde zikredildiği üzere; “Allah-u Teala, her kim Receb'in birinci gecesinde oruç tutarsa üç sene ibadet sevabı verir” buyuruluyor. İkinci gecesi oruç tutulursa iki sene, üçüncü gecesi tutulursa 1 senelik ibadet sevabı olmakla birlikte “Receb'in ilk gününün orucu üç senenin (günahlarının) kefaretidir.

ÜÇ AYLARDA ORUÇ TUTMAMAK GÜNAH MI?

Receb ve Şaban aylarının aralıksız olarak oruçlu geçirilmesinin dinî bir dayanağı yoktur. Ama bu aylarda dilediği kadar nâfile oruç tutabilir. (Nâfile Oruç : Bu oruçlardan bir kısmı sünnet, bir kısmı müstehap olarak nitelendirilmiştir. Mutlak nâfile oruçlar ise bunların dışında kalan ve oruç tutulması mekruh yahut haram olmayan günlerde kişinin sevap kazanmak amacıyla tuttuğu oruçlardır ki bunların hükmü de müstehaptır.)

ÜÜÇ AYLAR ARALIKSIZ TUTULUR MU?

Bu itibarla, Recep ve Şaban aylarının aralıksız olarak oruçlu geçirilmesinin dinî bir dayanağı yoktur. Kişi, sağlığı müsait olup güç yetirdiği takdirde bu aylarda dilediği kadar nafile oruç tutabilir.

RECEB AYI NEDEN ALLAH’IN AYIDIR?

Peygamber Efendimiz ‘in buyurduğuna göre Recep Ayı Allah'ın Ayıdır. Kelime anlamı itibariyle korkmak veya saygı duymak anlamlarına gelen recb kökünden türeyen Recep kelimesi saygı göstergesinin ve savaşmanın haram olduğu aylardan biridir. Bu dört ay ise Muharrem, Zilkade, Zilhicce ve Receb'tir.

Devam Edecek (Receb Ayı neden haram ayıdır)