Diyanet Akademisi Diyarbakır Dini Yüksek İhtisas Merkezi ismini tabelalarda görürdüm. Doğrusu merak uyandırmıştı bende

Diyanet Akademisi Diyarbakır Dini Yüksek İhtisas Merkezi. İsmi bile merak uyandırmaya yeterli değil mi?.
 
Günümüzde Bazı cemaat ve tarikatlar ile kendilerini hacı hoca olarak gösteren bazı kişilerin İslam dini ile ilgili söyledikleriyle tezat teşkil eden icraatları,  insanları bu işin doğrusunu öğrenmeye, araştırmaya sevk ediyor. 

İşte bu yüzden Dini Yüksek İhtisas Merkezinin Diyarbakır da oluşu bende merak uyandırmıştı.

İslam şehirleri arasında çeşitli dönemlere ait birçok İslam mimarî eserlerin bir arada bulunduğu nadir şehirlerden biri olan Diyarbakır’da Dini Yüksek İhtisas Merkezinin kurulması önemlidir. Bu öneminden dolayı merkezi görmeyi merak ediyordum.

Can Tv ve Can Radyo Sahibi Mehmet Dalgıç ve Gazeteci M. Sadık Kaplan’ın “bu merkezi ziyaret edelim” demelerine ben de istekli oldum ve ziyaret yolculuğuna dahil oldum. 

Sıddık-4

Merkez Yenişehir İlçesi Şehitlik Semtinde bulunan Diyanet Akademisi Diyarbakır Dini Yüksek İhtisas Merkezine gitmek üzere yola koyulduk.

Burayı bir yüksekokul binası olarak tasavvur ediyordum. Bahçe kapısından içeri girince görkemli yapılar karşısında hayretimi gizleyemedim. 

Buraya Dini Yüksek İhtisas Merkezi külliyesi desem abartmamış olurum. 
 
Diyarbakır Dini Yüksek İhtisas Merkezi

Aracımızı garaja park ettik. Rehber eşliğinde müdürün makamına doğru yöneldik. Koridorlardaki tasarım mükemmel, zevkle döşenmiş. 

Kısacası müdüriyet binasının içi de dişi kadar görkemliydi. Her taraf pırıl pırıl, öğrenciler ve personeller güzel giyimli ve kibar. Nezaketle karşıladılar bizleri. 

Merkez Müdürü Dr. Bahadır Opus sınav yaptırdığı için sekreterlikte kısa bir süre oturduk. Kibar ve hoş sohbetli olan sekreterin daha önce imamlık yaptığını öğrendik.
  
Sınav sonrası bizleri kapıda karşılama nezaketini gösteren Merkez Müdürü Dr. Bahadır Opus ile Diyarbakır tarihi, merkezlerindeki eğitim ve kurslarla ilgili uzun ve samimi bir havada sohbet imkânı bulduk. 

Bize gösterdiği misafirperverlikten teşekkür ederim..
Dini Yüksek İhtisas Merkezlerinin Amacı Diyanet İşleri Başkanlığı, yürüttüğü din hizmetlerinin daha nitelikli ve toplumun ihtiyaçlarına cevap verebilmek, personelinin bilgilerini yenilemek ve becerilerini geliştirmek için yürüttüğü hizmet içi eğitim kurs ve seminerlerden biride, Dini Yüksek İhtisas Merkezleridir. 

Bu merkezlerde verilecek “hizmet içi eğitim ihtisas” kurslarıyla. Müftü ve vaizlerin daha iyi yetişmelerini sağlamak, verimliliği artırmak, ileri görevlere hazırlamak, dini kaynaklara doğrudan doğruya başvurma yeteneğini elde etmelerini sağlamak ve dini konularda toplumun ihtiyacına cevap verecek mütehassıs elemanların yetiştirilmesi amaçlanmaktadır. 

İşte bu merkezlerden biri de Diyanet Akademisi Diyarbakır Dini Yüksek İhtisas Merkezidir. Bu ihtisas merkezinde ilahiyat mezunu aday din görevlileri eğitim ve kurs görmektedir. Buradan mezun olanlar daha ileri görevlere atanırlar.

Diyarbakır Dini Yüksek İhtisas Merkezi Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı olarak 2014 yılında geçici hizmet binasında faaliyete başlamış, 2018 yılında Şehitlik Semtindeki yeni yerleşkesine taşınmış. 

Diyarbakır Dini Yüksek İhtisas Merkezi yerleşkesinde; bir idari ve eğitim binası, 500 kişilik kongre merkezi, 150 kişilik misafirhane ve pansiyon, futbol sahası, garaj, camii ve geniş bir yeşil alan bulunmaktadır.

İdari bina içerisinde; 500 kursiyer kapasitesine sahip 30 derslik, açık alanı ile birlikte 700 mt²'lik modern ve teknolojik imkânlara sahip bir kütüphane, 200 Kişilik konferans salonu, kıraathane ve dinlenme alanı bulunmaktadır.

Pansiyon binasında; bay-bayan mescit, toplantı salonu, seminer salonları, 200 kişi kapasiteli 10 derslik, güreş ve çok amaçlı spor salonu, mutfak, ekmek fırını, bay-bayan yemekhane, kıraathane ve berber birimi bulunmaktadır.