Turizm hareketlerinde kültürel ve geleneksel değerlerin öneminin artmaya başlaması, alternatif turizm çeşitleri içerisinde yer alan gastronominin, hızla gelişimini sağladı.
 
Yerel yöneticiler, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası'nın bu alanda yaptıkları çalışmalar mutfak kültürümüzü tanımamıza, yaşamamıza, yöresel üreticiler ile geleneksel ürünlerimizi tanımamıza önemli katkı sağlıyor.

Kültürel ve yerel zenginliklerin yoğun olduğu bölge için coğrafi işaret kavramı önemlidir. Coğrafi işaretler, yerel değerler ve ürünler ile geleneksel mirası koruma altına alır. Aynı zamanda yerel tarımsal faaliyetleri de destekler. 

Coğrafi işaret alan ürünler, yetiştiği veya üretildiği bölge veya alanın tanıtımına katkı sağlar. Bunun yanı sıra ürünün kökeni ile olan kuvvetli bağı nedeniyle tüketicilerin ürünün ait olduğu alana yönelmesini sağlar. Bu da tabi ki gastronomi turizminin canlanmasına katkıda bulunur. 

Ayrıca, özgün coğrafi kökene sahip ve tescil alan yöresel ürünler, gastronomik destinasyonun imajını güçlendirir, markalaşmayı ve bölgesel turizmin güçlü hale gelmesini sağlar. 

Özellikle yöresel ürünlere merak duyan turist tercihleri, yerel kültür ve değerlere sahip çıkan destinasyonlara doğru değişiklik gösterir. Yani zincirleme reaksiyon gibi düşünün. 
 
Son yıllarda gastronomi turizmine olan ilginin artması ve yerel yöneticilerin bu yöndeki çalışmalarını hızlandırması konunun önemini gösterir. 

Diyarbakır mutfağı zengin çeşitliliği ve gastronomi turizmi potansiyeline sahip bir kent. Destinasyonlara yönelik tanıtım, pazarlama çalışmalarının yapılması ile Diyarbakır mutfak kültürünün değeri artacaktır.

Gastronomi fuarlarının düzenlenmesi, yemek çeşitliliğinin giderek artması, yeni yeni çeşitlerin ortaya çıkması, tescillenmesi kent için büyük bir kazanımdır.

Annelerimizin, ninelerimizin yaptığı ve yeni neslin çoğunun yabancı olduğu o kaybolan tatların ortaya çıkarılması, aktarılması, tanıtılmasıyla Diyarbakır mutfağı öne çıkmaya başladı.

Diyarbakır kesintisiz olarak 9 bin yıldır yaşamın devam ettiği kadim bir kent. Bir çok medeniyetin iz bıraktığı Diyarbakır'ın, zengin bir mutfağa sahip olması tarihinden kaynaklanır. Mutfak kültürünü onlarca medeniyetin bıraktığı izlerden alır. Bu da Diyarbakır'ı bu anlamda şanslı bir kent haline getiriyor.  

Diyarbakır, son ''gebol'' yemeğiyle coğrafi tescil alan yemek sayısını 51'e çıkardı. Değerlendirmede olan 26 ürün ü daha var. Başvuruları yapılmış ve tescillenmeyi bekleyen bu ürünlerin 25'i yemek biri de kente özgü altın kolye. 25 yemekten 5'i de Diyarbakır çöreği ve ekmeğinden oluşuyor.

Mutfağıyla birlikte kentin sahip olduğu tarihi değerlerin de ön plana çıkarılmasıyla Diyarbakır turizm konusunda hak ettiği değeri bulacaktır. 

Güneydoğu'nun merkezi konumundaki Diyarbakır'ın turizm alanında yaşayacağı gelişim çevre illere de olumlu yansıyacaktır.