İçindeki insanlara gizem katsın diye siyah film camlar, Abartılı çelik jantlar, geniş tabanlı lastikler, şişirilmiş çamurluklar, sis farları, vites koluna takılı hapishane işi boncuklu tespih,ve tabii ki kapkara arka camın üzerinde devasa beyaz harflerle şu yazardı "Sana ne Babam aldı!" 

1990 yıllarda genç olanlar neden bahsettiğimi çoktan anladılar. İşte bu Doğan görünümlü Şahinlerin kralı bu olmalı" demişlerdir.

Aslında konumuz otomotiv sektörü değil, sizlere Güvercin görünümlü şahinlerden bahsetmek istiyorum. Nobel barış ödülü almış ama onun politikaları yüzünden hayatını kaybetmiş, yurdundan olmuş, hayatı alt üst olmuş insanların nefretini kazanmış bir güvercin. Sahte Barış törenleri öncesinde dökülen kan ve çekilen insani acılarda da onun payı vardı. Yüzündeki ifadede aldatan bir gülüşün içinde saklı bir şahindi. Çok yetkili bir isimdi. Bugün Dünyanın ve Türkiye’de bizlerin yaşadığı sorunlarda ağır sorumluluğu vardı. II. Dünya Savaşı ardından NATO ve Varşova Paktı adlı İki kutuplu Dünyanın ABD ve Rusya arasındakiSoğuk Savaşının icrasında rol alan kişileri eleye eleye bire indirseniz karşınıza çıkacak kişi Henry Kissinger olurdu.  29 Kasım 2023 tarihinde Eski ABD Dışişleri Bakanı ve ulusal güvenlik danışmanı Henry Kissinger, 100 yaşında hayatını kaybetti.

                          ABD dışişleri bakanı Henry Kissinger ve Dönemin başbakanı Bülent Ecevit.

Nobel Barış Ödülün masumiyetine düşen gölgelerden biriydi. Çünkü ateşkesten önceki süreçte Kuzey Vietnam (Vietkong) güçlerini öldürmek için verdiği “Kımıldayan sineğe bile ateş edin” emriyle başlatılan Kamboçya harekâtında asker sivil ayrımı olmaksızın 50 bin kişinin hayatına mal olmuştu

Belki de hayatındaki ender yanılgılardan biri Türkiye’deki 12 Mart 1971 darbesi de ABD’nin desteğini alınca,Kissinger anılarında hesap edemediği uluslararası gelişmeler arasında Başbakan Bülent Ecevit’in 15 Temmuz 1974’te başlattığı Kıbrıs “Barış” Harekâtını da yayınladığı kitapta yazmıştı ; Duygusal naif Şair Başbakan Bülent Ecevit göründüğü gibi değildi, ona sert çıkmıştı.  Kissinger ise ambargo restiyle karşılık vermişti. Resmi ya da gayrı resmi olarak John F. Kennedy’den Joe Biden’a dek 12 ABD başkanının akıl hocası oldu.

Kissinger 1973’de adı Şili darbesine karışan CIA Başkanı Richard Helms’i Tahran Büyükelçiliğine atadı. İsrail’in Mısır ve Filistinlilerden ele geçirdiği silahlar İran üzerinden Molla Mustafa Barzani’ye aktarılmaya başlandı; amaç Kürtlere bağımsızlık vaadiyle Sovyetler ile askeri anlaşma imzalayan Irak’ı zayıflatmaktı. Kürtler ayaklandı. Ama 1975’te petrol üreticisi ülkeler örgütü OPEC üzerinden Cezayir anlaşmasıyla Tahran ve Bağdat barıştı. Kürtler bir kez daha ortada kalmıştı. Benim bu olaya şu anki yorumum;  ABD’nin ipiyle kuyuyla inilmez. İnerseniz kuyunun dibinde Münir Nurettin Selçuk’un şarkısını söylersiniz. Şarkının sözünü hatırlayalım. Beni Kör Kuyularda.  Denizler ortasında bak yelkensiz bıraktın,

1973 de Kıssınger’in İsrail Başbakanı Golda Meir ile aralarında geçen bir diyalog Dünya gazetelerine manşet olmuştur. Meir, Kissinger’a Yahudi olduğunu hatırlatmış, İsrail’e daha çok arka çıkması gerektiğini söylemiştir. Kissinger, Adolf Hitler’in Nazi rejiminin baskısıyla, İkinci Dünya Savaşından hemen önce, 1938’de, ABD’ye göç etmiş Alman Yahudisi bir ailenin çocuğudur. O dönemde kapitalist ekonomiler Orta Doğu petrolüne bağımlıdır ve petrol zengini Körfez ülkeleri Filistin’i kollamaktadır. Kissinger “Öncelikle ben Amerikalıyım”  cevabını vermiştir. Ülkemin çıkarları etnik kimliğimden önce gelir, açıklmasını yapmıştı.

ABD dışişleri bakanı Henry Kissinger ve Şili ülkesinin eli kanlı diktatörü Augusto Pinochet

1975’te Endonezya hükümetine Doğu Timor’daki solcu hareketlerin ezilmesi için Başkan Ford ve Kissinger yapılan askeri ve politik destekle 100 bin civarında kişi öldü.. Şili ve Arjantin’deki kanlı Pinochet ve Videla darbelerini desteklemişti; asıl düşman komünizmdi, Sovyetler idi ve gerisi ayrıntı idi.. Pakistan’ın (Bangladeş adıyla bağımsız olmadan önce) Doğu Pakistan ile iç savaşında, Dakka’daki ABD konsolosluğunun “katliama izin vermeyin” demesine rağmen Nixon ve Kissinger, Ürdün’deki 10 bombardıman uçağını Pakistan hükümetinin emrine vermişti. Bangladeş bağımsız olmadan önce 300 bin kişi hayatını kaybetti. 10 milyon Pakistanlı Hindistan’a göç etmek zorunda kaldı.

Çin'den resmi Devlet televizyonu CCTV televizyonu Kissinger'i ABD-Çin ilişkilerinde önemli bir rol oynamış "efsanevi diplomat" olarak anlattı. Bazen devletler bile geçmişten ders almayabilir. Sevmediğim birisi ölürse, nedense aklıma 1970 yılında Hristiyan komşumuz İrma teyzenin bedduası gelir. Kocası Bedros Dagkapı’dda Sino’nun lokantasına gidip sabaha karşı sarhoş halde gelince o meşhur bedduasını toprak damdan duyardık. İrma teyze kocasına beddua ederken Bedros’un Ahiret hayatını düşünecek kadarda anlayışlıydı!.“ Allahtan dileyem Surp Giragos‘un çanı yarın onun için çala.. Bedros’a en yeni elbiselerini geydireler. öte tarafta peygamberin Hısus Kristos’u göremiyesen. Hesep veremiyesen, , Uyy lao Bedros gorunda tik oturasan! Görsel kaynağı: Newyork Tımes