D.Ü. Tıp Fakültesi kliniğinde yatarak tedavi gören bir hasta refakatçisi; “Hasta yatağındaki nevresimi bile biz değiştiriyoruz. Hasta bakıcısından yardım istedim, refakatçi varsa biz değiştirmiyoruz'' cevabını verdi.

Yapılan bir araştırmaya göre hastanelerde yatılı tedavi gören hasta ve refakatçilerinin en çok kliniklerdeki personellerin tavırlarından şikâyetçi oldukları ortaya çıktı. 

Şikâyetçi olunan personeller arasında hastabakıcılar öne çıkıyor.

D.Ü. Tıp Fakültesi kliniğinde yatarak tedavi gören bir hasta refakatçisi; “Hasta yatağındaki nevresimi bile biz değiştiriyoruz. Hasta bakıcısından yardım istedim, refakatçi varsa biz değiştirmiyoruz'' cevabını verdi.

Başka bir refakatçi de ''Sanki burada zorla çalıştırıldıklarını düşünmüyorum. Bu tavırlar insan gururunu incitecek tavırlardır. Hasta ve refakatçilerine karşı daha nazik ve kibar davranılmalıdır. Oysa bir hasta, hastane dışına çıkana kadar hastanenin sorumluluğundadır. Bu sorumluluk refakatçiye devredilip kenara çekilmekle olmaz. Personel işlerini yapmak için oradadır. Serzenişte bulunduğumuz da 'gidin derdinizi şuraya buraya anlatın' diyorlar. Hastabakıcı hizmeti yetersiz. Bu görev tamamen refakatçiye yüklenmiş. Talep edildiği zaman refakatçi yapacak deniyor.''

İşte şikayetlerden bir kaçı; Hasta, ister Tıp Fakültesi Hastanelerinde, isterse Devlet Hastanelerindeki kliniklerde yatarak tedavi görsün, hasta ve refakatçilerin ortak şikayetlerinden bir kaçı böyledir.

Oysa, hasta bakıcılarının görevleri arasında;

 “1) Hastanın tuvalete gitmesine, yemek yemesine, üstünü değiştirmesine ve kişisel temizliğine yardımcı olmak, Hastanın doğru pozisyonda yatmasını sağlamak; doktorun talimatlarına göre hastanın yatağını ayarlamak, hastanın odasının temiz ve havadar kalmasını sağlamak, 

2) Hastabakıcı, hastaların yatak takımlarını temiz ve düzenli olacak şekilde hazırlar, her sabah yatan hastaların çarşaf değişimini yapar'' diyor.

Hasta Hakları Yönetmenliğinin 9.maddesi ise şöyle diyor;

9) İnsani İhtiyaçlara Saygı Gösterilmesi: Kişilerin saygılı, güler yüzlü, nazik bir ortamda, her türlü hijyenik şartlar sağlanmış, rahatsız edici tüm etkenler giderilmiş bir sağlık hizmeti almaya hakkı vardır.'' hatırlatmasını yaparak, bir zamanlar Hasta Hakları Birim Sorumluluğunu yapan biri olarak, hastane yöneticilerinin hasta ve refakatçilerinin serzenişlerini dikkate almaları gerektiğini kısaca şöyle ifade edeyim; 

''Hasta şikâyetleri, hastaneler için oldukça önemli bilgi kaynağıdır. Hastaneler, hasta şikâyetlerini dikkate alarak kendilerini geliştirme ve iyileştirme imkânına sahip olacaklardır. Bunun için hasta şikâyetlerini ayrıntılı bir şekilde kayıt altına almaları, yapılan başvuruları objektif bir şekilde değerlendirerek en kısa sürede hastalarının sorununu çözmesi ve gerekiyorsa tıbbi ve yönetsel süreçlerinde değişikliğe gitmeleri gerekmektedir'' diyor.

Tüm hastalara şifa diliyorum.