Eylül ayının sonu ve Ekim ayının başında hasadı yapılan Karacadağ Pirinci, bu günlerde bakkallar ve pirinç satış yerlerinde yerini aldı.

 

Diyarbakır ve Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinin Karacadağ bölgesinde ekimi yapılan Karacadağ Pirinci bölge insanının vaz geçilmezidir. Başka pirincin ne tadına ne de kokusuna alışıktır Diyarbakırlılar. İlla da Karacadağ pirinci diyor…

Diyarbakır'da Volkanik bir dağ olan ve yüzbinlerce yıl önce patlama faaliyetini gerçekleştiren 1957 metre yüksekliğindeki Karacadağ'ın bazalt taşlı arazisinde  yetiştirilen Karacadağ Pirinci, hem organik şartlarda yetişiyor ve hem de el emeğiyle hasadı yapılıyor. Bu da değerini kat be kat artırıyor. İşte bu ve birçok özelliğiyle Türk Patent ve Marka Kurumunca tescillenmeyi başarmıştır.

Karacadağ eteklerinde doğal kaynak sularıyla, bazalt taşlı arazilerde yetiştirilen, rengi, aroması, lezzetiyle tescilli Karacadağ Pirinci eylül ayının sonu ve ekim ayının başında elle hasat dönemi başladı.

KRACADAĞ PİRİNCİ

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin Karacadağ havzasında çoğunlukla Diyarbakır ve Şanlıurfa’nın Siverek İlçesinin Karacadağ bölümünde yetiştirilen çeltiğe Karacadağ çeltiği, bu çeltikten üretilen pirince de Karacadağ Pirinci ismi verilmektedir.

 

Taşlı arazide zorlu hasat döneminde pirincin başaklarını erkekler orakla biçiyor, kadınlar da elleriyle topladıkları ürünü heybelerle taşıyor.

İşçilerin topladığı çeltik halindeki Karacadağ Pirinci, boş arazilere serilerek güneş altında kurumaya bırakılıyor. Kurutulduktan sonra kabuklarının soyulması için fabrikalara gönderilen çeltik, buradaki işlemlerin ardından tüketime hazır hale getiriliyor.

ŞEKER ORANI DÜŞÜK

Karacadağ Pirincinin volkanik bir arazi ürerinde tamamen doğal ve organik koşullarda yetiştiriliyor.

Karacadağ pirincini diğerlerinden ayıran en önemli özelliğinin şeker oranın düşük, protein oranının yüksek olmasıdır.

Ekimi yapılan arazinin büyük bölümü taşlık olduğu için bu hasadın en büyük kısmını işçiler yapıyor. Daha az bir kısmını ise biçerdöver ile hasat ediliyor.

Karacadağ Pirinci hem organik şartlarda yetişiyor hem de el emeği ile hasadı yapılıyor. Bu da değerini arttırıyor.

TOHUMU BÖLGEYE ÖZGÜ

Karacadağ Pirincinin tohumu bölgeye özgü ve tescillidir. Ortalama bir dekar ekim alanında 500 kilogram ürün elde edilebilir, Yaklaşık 10 bin dekar alanda ekiminin yapıldığını söylüyor.

Organik yöntemlerle ekilen Karacadağ Pirinci, bir araziye ekilince aynı yere en az 3 yıl ürün ekilmiyor. Gübrenin az kullanıldığı, İlacın hiç kullanılmadığı organik bir üründür Karacadağ Pirinci. Analizler de bunu göstermiştir.  

LEZZETİNE DOYULMUYOR

Bölgede atalardan kalma yöntemlerle yetiştirilen Karacadağ Pirincini yiyen artık başka pirinç yemez. Lezzeti adeta bağımlılık yapıyor.

Hasadın yüzde 80'ini orakla geri kalan yüzde 20’si biçerdöverle yapılıyor. Erkekler başta orakla biçer, daha sonra kadınlar elle toplar, harman yapılır ve bu  harman tekrar biçerdövere atılır. Yörede Karacadağ Pirincinden yapılmış pilav olmadan sofra kurulmaz.

Devam Edecek