İç Kaledeki Aslanlı Çeşme Meydan Çeşmesi sınıfında değerlendirilmektedir. Günümüzde tek aslanın ağzından akan su ile aktif durumdadır.
İçkale Aslanlı Çeşme
Tarihte kent yönetiminin merkezi olan İçkalenin su ihtiyacını karşılayan "Aslanlı Çeşme" 30 yıl aradan sonra yine tek aslanlı çeşmesinden su akmaya başladı.
1970'lı kuşak Diyarbakırlının, 1985'e kadar çeşmede çift aslanın olduğu iddiaları üzerine müze müdürlüğü yetkilileri ikinci aslanın bulunması için araştırmalara, aramalara başladı. Bu aramalar sürdürüle dursun, biz çeşmenin iki aslanlı resmini yayınlayarak bu iddiaları doğruluyoruz. Şimdi yetkililerden ikinci aslanın tez elden bulunmasını Diyarbakırlılar talep ediyor.
Aslanlı Çeşme Artuklu eseri
Birçok kaynaklarda İçkaledeki Aslanlı Çeşmenin üzerinde kitabe olmadığı için kim tarafından yapıldığı bilinmemekle birlikte 19. Yy. sonlarında yapıldığı belirtilmektedir. Ancak araştırmacıların yaptığı derin araştırmalarda, çeşmede yer alan aslan heykelinin mermerden yapılmış olması, üstündeki yelesine ve ayaklarına bakarak inceleyen uzmanlar Aslanlı Çeşmenin Artuklu dönemine tarihlendirilebilir kanaatine varılmışlardır.. O zaman Aslanlı Çeşmedeki Aslan heykellerinin günümüzden 823 yıl önce Artuklular döneminde yapıldığını söyleyebiliriz.
Meydan Çeşmesi Sınıfında
İç Kaledeki Aslanlı Çeşme Meydan Çeşmesi sınıfında değerlendirilmektedir. Günümüzde tek aslanın ağzından akan su ile aktif durumdadır.
Aslanlı Çeşme sur içindeki meydan çeşmelerinden en özellikli olanıdır. Halk arasında Aslanlı Çeşme olarak tanınmaktadır.
Çeşme basık kemerli bir niş içerisine alınmıştır. Üst kısmına iki beyaz kısa sütün üzerine üçgen bir alınlık konulmuştur. Orijinalinde üç dilimli kemere sahip niş içerisine yerleştirilmiş iki aslanın ağzından akan su ile oldukça ünlüdür.
Bazı kaynaklarda; “Bir zamanlar iki aslanın ağzından su aktığı söyleniyor, ancak çeşmenin iki aslanlı görüntülerine rastlanılmamıştır.“ şeklinde bilgiler bulunmakta ise de, yayınladığım resimde de görüldüğü gibi tek aslan değil iki aslanın ağzından suyun aktığı görülmektedir.
Aslanlı Çeşme orijinalinde üç dilimli kemere sahip niş içerisine yerleştirilmiş iki aslanın ağzından suyun akışı sağlanmaktadır. Ancak daha sonra aslanlardan biri ortadan kayboldu, uzun süre bir aslanın ağzından suyu akıtarak vatandaşlara içme suyu hizmeti verildi. Derken, o bir aslanda bir süre ortadan kayboldu.
Sonradan öğrenildi ki güvenlik açısından müzeye kaldırılmış. Uzun bir süre yerinde olmayan o bir aslanın bakımı ve onarımı yapılarak bir süre önce tekrar yerine yerleştirildi.
Halen Aslanlı Çeşmede bulunan bir aslan, arkadaşının bir gün geleceği umuduyla üzüntüsünü, hüznünü içine atarak ağzından suyunu akıtıp İçkaleye gelen misafirlere hizmet vermeye devam etmektedir.
Devam Edecek (Aslanlı Şehrin Aslanlı Çeşmesi (2)