Diyarbakır Karpuzunun Yetiştirildiği Köyler:

Diyarbakır Karpuzu'nun yoğun olarak yetiştirilen köylere baktığımız da genellikle karşımıza merkeze bağlı olan ve Dicle Nehri kıyısında bulunan köyler, yani günümüzdeki mahalleler çıkıyor. Bu köyler, yani mahalleler şöyle; 

1 – Sivritepe (Şeyhelan) Köyü (Mahallesi)
2 – Erimli (Sımakı) Köyü (Mahallesi)
3 – Tekkaynak (Yuvacık) Köyü ( Mahallesi)
4 – Feri Köyü ( Mahallesi) 
5 – Tepe Köyü     (Mahallesi) yani mahallerde 

Bu köylerde, önceki yazılarımda sözünü ettiğim Diyarbakır Karpuzunun 5 çeşidinin yoğun olarak yetiştirilen     köylerdi..
İyi  Karpuz Nasıl  Seçilir?
 Öncelikle karpuzun renginin çok açık olmamasına dikkat edilmelidir, En koyu tonlara sahip olanlar arasından seçim yapılmalıdır. Karpuzun bir bölgesi muhakkak daha açık renkli olacaktır. Çünkü bir bölge toprakla doğrudan temasta olan bölgedir. Karpuzun büyüdüğü sürece toprakla teması olan  o bölgenin açık renkte olması toprakla temasından kaynaklanmaktadır. 
Bahsettiğimiz renk, karpuzun genel rengidir. •Karpuzun şekli, şemali önemli değildir; uzunmuş, yuvarlakmış, biçimsizmiş, bunlar dış görünüşle ilgili şeylerdir. 

Karpuz Tokatlanmalıdır

Karpuzu tokatlama işi komik görünse de, karpuz seçimindeki en önemli aşamadır. O tokatlardan yankılanan seste doğru tonları yakaladığınız zaman iyi karpuzu bulmuşsunuz demektir. Peki o ton nasıl bir tondur? Sanılanın aksine doğru ses kesinlikle tok bir ses değildir. İyi karpuzdan gelen ses, un çuvalına vurduğunuzda duyduğunuz sese benzemez. Tam aksine, içi boş bir teneke kutuya vuruyormuşçasına sert ve yankılanan bir ton duymanız gerekir. Bu sesi veren karpuz muhtemelen diğerlerinden daha sert olandır ve parmağınızla bastırdığınızda daha az esneyendir. 
Karpuzun üzerinde haritaya benzer lekeler mevcutsa, bu; karpuzun o bölgesinin zayi olacağı anlamına gelebilir. Satıcının, “ bu, karpuzun toprağa değen kısmıdır o yüzdendir bu lekeler” gibi taktiklerine aldanmayın, zira karpuzun bir bölgesinin tırtıklı bir lekeyle kaplanmış olması, karpuzun tamamının göçmüş olduğunu göstermeyebilir..
Yaz meyvelerinin  vazgeçilmeyen meyvesi olan karpuzun pek çok yararı bulunuyor. Uzmanlara göre karpuz yemeniz için 10 önemli neden var.
İşte bu nedenler.

1-İdrar söktürücüdür.2-Kan basıncını dengelemede yardımcı olur.
3-Bedeni temizleme özelliğine sahiptir.4-Böbrekteki üre,  ürat tuzlarını temizleyici özeliği vardır.5-Kum dökme ve taş düşürmeye de etkilidir. 6-% 95’i su olduğundan böbrekleri çalıştırır.7-Kilo verdirir,
8-Açken tüketilmesi önemlidir.9-İçeriğindeki yüksek Potasyum ve Beta, karoten maddesi sayesinde kalp krizine karşı korur.10-Bol bol B, C vitamini ve antioksidan içermektedir.
DEVAM EDECEK ( Karpuzla ilgili efsane)