Günümüzde seçmenlerin oy verme davranışlarını açıklamak üzere çeşitli kuramlar geliştirilmiştir.

Bu kuramların yaptığı araştırmalarda üç ana unsur tespit edilmiştir.

Bunlar; psikolojik, ekonomik ve sosyolojik oy verme davranışlarıdır. 1-Psikolojik oy verme davranışı, seçmenin kendini partiyle özdeşleştirdiği ve oy vermeyi kimliğin bir ifadesi olarak gördüğü oy verme şeklidir. 

2-Sosyolojik oy verme, bireyin sosyalleşmesinin bir sonucudur. Bunun da  oy verme davranışının en önemli güdüleyicisi, bireyin ait olduğu sosyal gruplar ve bu grupların çıkarlarıdır. 

3-Rasyonel oy verme teorisi ise bireylerin bireysel çıkarlarını maksimize edecek seçenekler lehine oy verdiğini iddia etmesidir. Seçmen davranışını rasyonel davranış olarak tanımlayan teoriye göre seçmenin tercihi bireyseldir. 
Bu bakış açısıyla, birey olarak seçmen, oy verme kararını bir sürecin çıktısı olarak vermekte ve alternatifler arasından en uygun seçimi yapmaya çalışan tüketici gibi hareket etmektedir.

Yerel Seçimlere yaklaşık iki ay kaldı. Her ilde olduğu gibi Diyarbakır da da Büyükşehir  ve dürdü  merkez olmak üzere 15 ilçede belediye başkanları seçilecek. Ancak kent seçmeni bu seçimde Büyükşehir Belediye Başkanı seçimine ayrı bir önem veriyor ve  daha temkinli davranıyor. Çünkü geçmişte birçok projeyle seçmenin karşısına çıkan ve birçok vaatlerde bulunan başkan adayları seçildikten sonra bu projelerin hiç birini gerçekleştiremediler, vaatlerinin hiç birini yerine getirmediler.

Şehrin görünümünü pozitife çevirecek, kent yaşamını rahatlatacak, güzelleştirecek, ekonomisine büyük katkı sunacak büyük projeleri raflarda bekliyor. Halkın da beklentisi olan bu mega projeleri hayata geçirebilecek belediye başkanının seçilmesidir. Seçmen bu şiarla sandık başına gidecek. 
Çünkü seçmen uzuuun yıllardan günümüze kadar söylene gelen bu mega projeleri hayata geçiremeyen belediye başkanlarına görev vermek istemiyor. Çünkü her Yerel Seçimlerde aday belediye başkanları bu projeleri gerçekleştireceklerini vaat ederek seçildiler. Ama bu hep vaatlerde kaldı. Önümüzdeki seçimde de belediye başkan adayları aynı vaatlerde bulunacaklarını tahmin ediyorum. 
Peki Büyükşehir Belediye Başkan adayını  bekleyen bu Mega Projelere nelerdir.?  Anlatayım:
1-Dicle Vadisi Projesi, 
 2-Raylı Sistem Projesi,
3-  Kent merkezindeki trafik keşmekeşliğini giderecek, bir düzene sokacak radikal kararlar..
4-Tarihi Sur içinin araç girişlerine kapatılması, kaldırımlarım ve caddelerin esnaf tezgâhlarından, seyyar satıcılardan arındırılması,
5- Sur ilçesindeki tarihi mekânların bakımsızlıktan ve yıkılmaktan kurtarması, 
6-Sur içindeki yığma yapıların, tarihi mekânların yanı başında yükselen tuğlalı, bakımsız binaların ıslahı veya yıktırılması,
7-Düzensiz, kuralsız özel toplu taşıma araçlarını düzene sokacak radikal kararların alınması,
8- Dicle Nehrini fabrika atıklarından, kanalizasyon ve atık sulardan arındırma projesi.
9- A)Sur İlçesinde, tarihi surları sarmalayan ( Benuse, Fiskaya Dicle Nehri girişi ve Ferit Köşkü, güzergahını görüntü kirliliği yapan çarpık yapılardan ve gecekondulardan arındırma.
B)Yenişehir İlçesinde Seyrantepe, Aziziye, Fabrika Mahalleri,
C)Kayapınar İlçesinde Dicle Kent Peyas Mahallesi köy evlerinin ıslahı, Huzur Evleri semtindeki evlerin islahı ve gecekondulardan arındırması, 
9- UNESCO Dünya Mirası Listesinde olan Hevsel Bahçelerinin Mardin Kapı Caddesi doğu bölümünden Hevsel Bahçelerinin içine doğru yayılan ve bir dönem menekşelik olarak bilinen bölümün gecekondulardan arındırılma, 
10- UNESCO Dünya Mirası Listesinde olan Tarihi Surları, İçkaleyi, Virantepe’yi korumak, yerli ve yabancı turistlerin huzurlu ve  güven içinde tarihi mekanlarını görmek ve gezmek için tarihi Sur İçinde Turizm Polisi teşkilatının kurulması,
Bu projeleri çoğaltmak mümkündür. Kent halkının çözülmesini beklediği bu projeler, önümüzde ki Yerel Seçimde seçilecek olan belediye başkanlarını bekleyen projelerdir.  
Diyarbakır halkı, bu projelerin artık vaatlerde kalmasını istemiyor. Çözümünü istiyor. 
Devam edecek( Diyarbakır Nasıl Bir Tablo Çiziyor.)