Diyarbakır Nasıl Bir Tablo Çiziyor? Hemen, hemen her yıl kent merkezinde caddeler asfaltlanır. Kaldırımlar yenilenir. İyi hoş. Bakımlı caddeler ve bakımlı kaldırımlar tabi ki güzeldir.


Bunlar belediyelerin aslı görevleri arasındadır. Ancak Diyarbakırlının beklentileri mega projelerdir. Mesela yıllardan beri dillendirilen Dicle Vadisi Projesi, mesela Raylı Sistem Projesi, mesela trafik sorununu giderecek, düzeltecek radikal projeler, mesela tarihi surları sarmalayan gecekondulardan kurtarma projesi, çözüm beklenen projelerdir. 

-Diyarbakır’ın günümüzde sosyo-ekonomi olarak nasıl bir tablo çiziyor’ a baktığımızda, Diyarbakır‘ın 33 medeniyeti bağrında barındıran kadim bir kent olması,

-Bağrında barındırdığı Peygamber Mezarları ve Makamlarını, Sahabe ve Kral mezarları,  cami, medrese ve kiliseleri, tarihi avlulu evleri, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ndeki tarihi mekanları, enfes yemekleri, tescilli ürünleriyle Güneydoğu'da, hatta ülke genelinde inanç, tarih, kültür ve turizm potansiyeli yüksek bir kent olmasına rağmen turizmde istenilen yolu kat edemediğini görüyoruz.

Bunun olabilmesi için altyapı sorunlarının çözülmesi, tarihi mekânların anası durumundaki Sur İlçesini gecekondulardan, görüntü kirliliği yapan yığma, bakımsız tuğlalı binalardan kurtarılması gerekir.

Turizm Polisi Teşkil Edilmelidir

Sur İlçesine araçların girmesini yasaklamak gerekir, esnaf turizm konusunda  eğitilmelidir. Sokaklarında turistin rahat, huzurlu ve endişe duymadan gezebilmesi için güvenlik tedbirlerinin alınması ve kapkaç çetelerinden temizlenmesi gerekir. Bu konuda mücadele var ama yetersiz. Sur İlçesinde Turizm Polisi teşkil edilmelidir.

Dönemin belediye başkanları Ankara’yı, Eskişehir’i gecekondulardan arındırdı ve yapay kanallarla Ankara’ya, Eskişehir’e adeta deniz getirdiler. 

Diyarbakır’da neden olmasın. Dicle Vadisi Projesi bir an önce hayata geçirilmelidir. Tüm bunlar temenni değil, olması gerekendir. Bu kent, varoş yaşantısının sürdüğü bir kentten kurtarılmalıdır..