Tahta tribünlü, tel örgülü ve toprak zeminliydi, Takım futbolu ile ilk orada tanıştım. Genç takımdan A takımına, amatör takımına kadar, o toprak zeminde yıllarca top koşturdum.
Toprak zeminliydi dedim, hem de yumuşak toprak değil sert bir zemini vardı. Tabiri caizse jilet gibi bir zemini vardı, onun için maç öncesinde ve devre arasında itfaiye arabası gelir sulardı. Maç esnasına düştüğümüzde yara bere içinde kalırdık. Halla bacaklarımda, kollarımda o dönemin izlerini taşıyorum. Çivili kramponlarımız vardı. Müsabaka boyu, yani maç boyu o çiviler ayak tabanımıza batar, maç sonrası kanayan ayaklarımızı temizlerdik.
Futbolculuğum döneminde futbol topu deriydi, içi pompayla şişirilir, ucu derinin içine sıkıştırılır ve iliklerindeki bağ ile bağlanırdı. Kış günlerinde yağan yağmurla stad zemininde gölcükler oluşurdu. Deri olan futbol topu su çeker, kilolarca ağırlığı olurdu. Kafa toplarına çekine çekine çıkardık. Her kafa vurduğumuz da sarsılırdık.
Stadyumda duş yeri vardı ama sıcak su akmazdı, yoktu, yöneticilerimiz çiftkapı civarında bulunan ve o dönemlerde Gül Banyosu denilen banyo ile anlaşma yapmışlardı. Maç sonrası çamurlu forma ve şortlarımızla bazen stadyumdan Gül Banyosuna kadar yürürdük. Galip geldiğimizde araçlar kiralanır banyoya götürülürdük.
Diyarbakırspor'a ait bir araç yoktu. Daha sonra stadyumdaki duş yerine tüpgaz bağlandı ve orada sıcak suya kavuştuk.
İşte Diyarbakır Atatürk Stadyumu'nun böylesi bir mazısı ve hafızası vardı. 52 yıl önceye dayanan bu hafıza yıkılıp gitti, Tıpkı, Yenişehir, Emek, Nilgün, Melek sinemaları gibi... Diyarbakır’ın gökdeleni olan Tatlıcı Şehmus’un Oteli ve Turistik Otel gibi, Diyarbakır’ın hafızası yerle bir edildi..
ATATÜRK STADYUMU NE ZAMAN YAPILDI
Diyarbakır'ın Yenişehir ilçesinde 1960 yılında inşa edilen ve 1964’ta yapımı tamamlanarak hizmete giren Diyarbakır Atatürk Stadı 52 yıl sonra yıkıldı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı oluruyla yıkılmasına karar verilen Atatürk Stadyumu, önemli müsabakalara da ev sahipliği yapmıştı.
Başlangıçta ildeki amatör spor takımlarının maçlarının oynandığı bir stadyum olan Atatürk Stadyumu, daha sonra ildeki amatör futbol takımlarından Yıldız ve Diclespor takımlarının birleşmesiyle kurulan Dıyarbıkırspor'un maçlarına ev sahipliği yapmaya başladı.
Toprak zeminli olan Atatürk Stadyumu, Başlangıçta tahta tribünlü ve etrafı tel örgüyle kapalı olan stadyum daha sonra bir bölümü kapalı tribün olmak üzere dört bir yanı beton tribün olarak dizayn edildi.
Atatürk stadyumunun 12.963 kişilik bir seyirci kapasitesi vardı. Ancak eski olması ve seyircilerin güvenliği gerekçesiyle kapasitesi 4.600 ile sınırlandırıldı. Tamamı koltuklu olan stadyumun zemini çimlendirildi, kapalı devre kamera sistemiyle donatıldı.
Stadyum,1999-2000 Türkiye Kupası final maçı olan Antalyaspor—Galatasaray maçına ev sahipliği yaptı. 2000 yılında ışıklandırıldı ve oynanan ilk gece maçında Diyarbakırspor, Şanlıurfaspor'u 3-0 mağlup etti. İşte bir çok sevinçli, üzüntülü yıllara tanıklık eden Atatürk Stadyumu ne yazık 2016 yılının Ekim ayında yıktırıldı. Stadı yıktırmak yerine 30'un üzerinde amatör spor kulübü bulunan ilde amatör takım maçlarına tahsis edilebilirdi. Halka spor yapma hizmeti verilebilirdi. Ancak bunun yerini yıktırılması tercih edildi.
ALANIN TAMAMI YIKILDI
Atatürk Stadının bulunduğu yerleşkede yer alan Ziya Gökalp Kapalı Spor Salonu, atış poligonu, Beden Terbiyesi İl Müdürlüğü idare binası, halı saha, oto yıkama, kafeler ve stadın altında bulunan oto galerilerinin tamamı yıktırıldı ve yerine park yapıldı.
YENİ SAT YAPILDI
Diyarbakır'ın Kayapınar İlçesinde yeni bir stadyumun yapılması düşünce olarak 2008 yılında dillendirildi. Ancak projenin yapımı 2014'te başladı. Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından projesi TOKİ'ye yaptırıldı. Müteahhitliğini Yıldızlar Grup üstlendi. Yapılan stadyuma Diyarbakır Stadyumu adı verildi. 2018 yılında tamamlanan Stadyum, Ziraat Türkiye Kupası Final maçı ile açıldı. Halen Diyarbakırspor ve Amed Spor takımlarının iç saha maçlarına ev sahipliği yapmaktadır.
158 bin 353 metrekare alan üzerinde inşa edilen Diyarbakır Stadyumu 33 bin seyirci kapasiteli olup UEFA ve FIFA standartlarıyla uyumludur.
Diyarbakır Stadyumunda, skorbord, restoran, kafeteryalar, VIP salonları, televizyon yayınlarının yapılacağı bölümler, basın bölümü, otoparklar, seyirci ve sporcu girişi gibi alanlar bulunmaktadır.
Alttan ısıtmalı olan stadyumda 306'sı engelli toplam 2 bin 340 otomobil kapasiteli park yeri de bulunuyor.
Bayan ve erkekler için 558 tuvaletin bulunduğu stadyumda engelliler için de 31 tuvalet yapıldı. Ayrıca stat içerisinde 28 mescit, 20 bilet satış ünitesi ve mağaza yer almaktadır.
Devam Edecek