Keçi Burcundan Seyrantepeye Gizli Yol. İç Kale'den doğuya, Dicle’ye inen bir gizli yol gibi.

 Mardin Kapı, Dağ Kapı'ya bağlayan ve kenti ortasından, güneyden kuzeye ikiye bölercesine uzanan bir yer altı geçidinden kaynaklar söz eder.

İç Kale'den doğuya, Dicle’ye inen bir gizli yol gibi, Mardin Kapı, Dağ Kapı'ya bağlayan ve kenti ortasından, güneyden kuzeye ikiye bölercesine uzanan bir yer altı geçidinden kaynaklar söz eder. 

Bu, İç Kale'ye bağlanmadıkça kime ne yararı olabilir? Oysa Gabriel burada kentin en eski dış surundan söz eder. Özsezgin, ''bu geniş bir kanalizasyon olabilir. Diyarbakır’ın çok düzenli bir kanalizasyonu vardı ve herhalde Roma döneminden kalmaydı'' diyor.

DR. Edmund Naumann seyahatnamesinde; ''Kalenin yakınında eski saray, hükümet binası, jandarma merkezi ve su deposu bulunuyor. Yeni yapıların olduğu yerden kuzeye doğru duvar kalıntılarının olduğu kale tepesine baktım ve orada bir şeyleri fark ettim. Sorduğumda bana onların dehlizler olduğu söylendi.''

Kaynak;. M.Şefik Korkusuz (Seyahatnamelerde Diyarbekir)

1949 yılında Diyarbakır’ı ziyaret eden gazeteci Cahit Beğenç izlenimlerini Ulus gazetesinde yazmış. Diyarbakır ve Raman isimli kitabında da bu izlenimlerini detaylandırmıştır.

Dönemin Diyarbakır Belediye Başkanı Abdülkadir Cizrelioğlu; ''Diyarbakır’ın altı kayadır. Fakat sert kayalar hendek hendek yarılmış, kanalizasyon yapılmıştır. Kanalizasyonun uzunluğu 30 kilometredir. Hiçbir arızası yoktur'' diyor.

KEÇİ BURCU'NDAN SEYRANTEPE'YE UZANAN YOL 

Yer altı şehri Diyarbakır’da ilginç bir başlangıç noktası da eskiden Mecusi Tapınağı olan Keçi Burcunun son bölümünde dehliz veya yer altı girişi olduğu tahmin edilen bir kuyunun olduğundan söz edilir.

Bu kuyudan Mardin Kapı'ndan Seyrantepe Semtine kadar uzanan geniş bir cadde büyüklüğündeki bir yer altı geçidi rivayet edilmektedir.

Yeraltı geçidine açılan bu kuyunun girişi yakın zamanda beton bir blokla kapatılmıştır.