Beysanoğlu Kimdir? Dr.Şevket Beysanoğlu; Diyarbakır’ın Çınar İlçesi Kemerseki yaylasında bir Ağustos 1920’de doğdu. 23 Nisan 2003’te Ankara’da vefat etti.

Diyarbakır İsmet Paşa İlkokulu’nda (1932), Diyarbakır Lisesi’nde (1938) okudu, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden (1942) mezun oldu. 

Başkale’de yardımcı hâkim (1946-48), Avanos’ta emniyet hâkimi (1948-50) ve Ankara’da serbest avukat olarak çalıştı. 

Diyarbakır edebiyatı folkloru, tanınmış edipleri, Diyarbakır tarihi, düşünce ve sanat adamları üzerine yaptığı kapsamlı ve önemli araştırmalarıyla tanındı… 

Edebiyat ve araştırma hayatı  

Beysanoğlu’nun ilk şiiri ‘Hasret’, 1936 yılında Diyarbakır Gazetesinde yayımlandı, ilk yazısı ise aynı yıl Diyarbakır Halkevi’nin Karacadağ dergisinde okuyucuyla buluştu.

Diyarbakır edebiyatı, folkloru ve tanınmış edipleri üzerine sayısız kitabı yayımlanan Beysanoğlu, kütüphanesini Dicle Üniversitesine bağışlayarak bilimsel araştırmalara katkıda bulundu. 

Halkbilimci Olarak Beysanoğlu 
 
Diyarbakır yöresi folkloruyla ilgili derinlemesine araştırmalar yapmış olan Beysanoğlu, yöre tarihi, coğrafyası ve kentin yetiştirdiği bilim ve sanat adamlarının yaşam öyküleri üzerine yoğunlaşmıştır. 

Yapıtları, Diyarbakır ve yöresi üzerine çalışma yapacak bilim adamları için değerli kaynaklar olarak kabul edilmektedir. 

Çalışmaları, Diyarbakır’ın kültürel ve edebi mirasının anlaşılması ve korunması için önemli birer referanstır. 

Eserleri

ŞEVKET BEYSANOĞLU, Anıtları ve Kitabeleri ile Diyarbakır Tarihi, 1. cilt: Başlangıçtan Akkoyunlular'a kadar 1987; 2. cilt: Akkoyunlular'dan Cumhuriyete kadar 1990: Diyarbakır Belediyesi yayınları. 

Eserleri arasında “Diyarbakır Folkloru”, “Diyarbakırlı Fikir ve Sanat Adamları”, gibi önemli çalışmaları yer alır. 

Hayatını, başta Ziya Gökalp olmak üzere Diyarbakır’dan yetişen fikir ve sanat adamlarına, bu yöreyle ilgili tarih ve halkbilimi çalışmalarına adadı.

Beysanoğlu. Atatürk Kültür Merkezi fahri üyesi, Ziya Gökalp Derneği, Folklor Araştırma Merkezi, Diyarbakır Kültür ve Dayanışma Vakfı ve Türkiye Yazarlar Birliği üyesiydi.

Dr. Şevket Beysanoğlu'nun eserini özenle hazırladığı anlaşılmaktadır. 

Her ne kadar eserin içeriğini "İçindekilere” bakarak takip etmek mümkün ise de bu bir çabayı gerektirmektedir. 

Diyarbakır’ın kültür ve edebiyatına adanmış bir ömür olarak tarihe geçmiş olan Beysanoğlu’nun araştırmaları ve katkıları gelecek nesillere ışık tutmaya devam etmektedir.

Kütüphanesini Bağışladı 

Beysanoğlu, Ölümünden önce kütüphanesini Dicle Üniversitesine bağışlayarak bilimsel araştırmalara katkı sundu. 

Dicle Üniversitesi de bağışlanan bu kütüphanedeki kitapları tozlu raflara terke etmedi. Beysanoğlu’nun kitaplığında bulunun ve basımının üzerinden 30-80 yıl geçen, Diyarbakır Folklorunda Gelenekler-Görenekler-Adet ve İnanışlar, Diyarbakır Folklorunda Halk Hekimliği, Diyarbakır Ağzı ve Diyarbakır’da Derlenmiş Halk Masalları adlı eserlerinin yeni basımını gerçekleştirdi.. 

Bu değerli yapıtların yeniden ele alınması ve bazı düzenlemelerle okuyucuların dikkatlerine yeniden sunulması bir ihtiyaç haline gelmişti. 

Emeği geçenlere teşekkürler..