Diyarbakır'da meslekleriyle ün salan erkek terziler vardı. Diyarbakır’daki erkek terzilerin, her birinin belli başlı, belli sınıftan müşterileri vardı.

Mesela, Şemsi Usta: Dükkanı Sur içinde dört yolda eski ''tarihi taş otel'', Ankara Oteli'nin girişindeydi.

Müşterileri okumuş yazmış kişilerdi. O yıllarda ilerici fikirlere sahip bir insandı.

Yusuf Menekşe Usta: Uzun yıllar Diyarbakır’da sanatını icra etti. Müşterileri Hakim, Savcı, Avukat ve bürokratlardan oluşuyordu. Daha sonra Ankara’ya giden Milletvekillerinin ısrarı ile Başkentte Terzilik mesleğini devam ettirmiştir.

Yusuf Em Usta: Müşterileri kentin idarecileri ve daha çok öğretmen kesimiydi.

Erkek Terzi

Tüccar Terzi Ali İlhan: Dükkanı İnönü Caddesi'nde Merkez Bankası yanındaydı. Diyarbakır’ın ilk Tüccar Terzisiydi. Yani Terziliğinin yanı sıra kumaş da satardı. 

Müşteri dükkanında kumaşını seçer ve hemen provasına başlanırdı. Kentin Tüccar ve siyaset adamları ve iş adamları en belirgin müşterisiydi.
 
Şaban Soydamal, Şan Tüccar Terzi: O yılların en genç ve girişken terzi esnafıydı. Kardeşleri Fehmi ve Recai ile birlikte çalışırlardı. Hemen her sosyal kesimden müşterileri vardı. 

Sonraki yıllarda Diyarbakır’ın hazır giyim alanında büyük mağazacılığın öncülüğünü yaptı. ''Galeri Şan'' isimli mağazaları kentin büyük mağazalından biriydi.

DİYARBAKIR'IN BELLİ BAŞLI TERZİLERİ

TERZİ RAMİZ, CELAL SİS, MEHMET MENTEŞ, HALİS ERONAT,CEMİL İNAN, ÖMER UYAR ve ULUDAĞ TERZİHANESI:

Ömer S. Uyar, 1954 yılı sonunda, o sırada inşaat halinde olan Çelenk Apartmanının altındaki iki büyük dükkândan sağ taraftaki dükkanı kiralayarak, dükkânın vitrinini kumaşlarla düzenliyor ve ''Kadınlara Özel Güzel Biçki-Dikiş Terzihanesi'' tabelasını asıyor.

PARİS DİPLOMALI TERZİ

1956 yılında Duayen Terzi Ustası Hikmet Mercan da İstanbul’dan Diyarbakır’a geliyor. 

İstanbul’da terzilik yaparken mesleğinde ilerlemek için Paris’e gitmiş ve diplomalı terzi olarak İstanbul’a geri dönmüş.

İstanbul, Beyoğlu’nda bir dikimevi ve terzi tekâmül (yetiştirme) kursu açmış.  

Kursunun tanıtımını yapmak ve öğrenci kazanmak için Anadolu’nun birçok vilayetlerini dolaşırken Diyarbakır’a da gelmiş. Diyarbakır’ın terzilerini bir araya getirerek onlara biçki metotları konusunda bilgiler vererek, kurmuş olduğu kursu tanıtmış.

Ömer Uyar Diyarbakır’da 1956-58 yıllarında kadın terziliği yapmıştır. 1959 yılında terziliği bırakarak aynı dükkânda Uludağ Pastanesi adında bir pastane açmış.

İstanbul Sultanhamam'da Diyarbakırlı Tüccar Hanna ve kardeşi Burhan’dan kumaşlarını diğer malzemelerini almış ve Diyarbakır’a dönmüş. 1975 yılının Ocak ayında Çelenk Apartmanının altındaki büyük dükkândan yeni yapılan Suakar Pasajının 2. Katındaki kaloriferli küçük dükkâna taşınıyor. 

Yanındaki tek yardımcısı ile birlikte bu dükkânda 1987 yılına kadar terzilik yapmaya devam etti.

Terzilik hayatı boyunca Siverek ve Diyarbakır’da sayısız kalfaları olmuş ve ustalar yetiştirmiştir.

TERZI MEMET ÇEKIÇ, TERZI ADİL ERDEM TERZİ CEMÏL ÖZEN: Esasen Kadın Terzisiydi. Dükkanı Dörrtyol'da 3 Kardeşler Döner Salonunun bitişiğindeydi.

TÜCCAR TERZI NURİ- HASAN-İZZET YUMLU, ÜÇ KARDEŞLER, TERZİ YUSUF, CELAL ARIKAN ve TERZİ MEHMET ERKAN da Diyarbakır’da bilinen belli başlı erkek terzileriydi.

Devam Edecek